BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

1000 in 1 vrsta

Na tržišču obstaja veliko vrst ležišč, zato smo pripravili kratke informacije o ležiščih

VZMETNICE so najbolj tradicionalen tip ležišča. Navadno je uporabljen sistem kovinskih vzmeti, ki so oblazinjene. Trdota je odvisna od števila vzmeti, debeline žice in oblazinjenja..

Slabost: Običajno se ne izbirajo glede na našo telesno konstitucijo (težo, velikost)- torej so ležišča za vse tipe postav enaka,prav tako ni nobenih razlik pri podpori telesa- ne glede na različne pritiske, ki jih telo izvaja na ležišče- npr. ob ležanju se ti vzmetnica vda pač na najbolj ''težkem'' delu tvojega telesa, drugi deli telesa pa ostajajo zaradi tega nepodprti in na teh običajno občutiš bolečine. Vzmetnice se pogosto podajajo v loku zato se pojavlja učinek ležanja na viseči mreži.

VZMETNICE Z ŽEPKASTIMI VZMETMI so naprednejši sistem klasičnih vzmetnic. Vsaka vzmet je zavita v mehko tkanino. To sicer v primerjavi s prej omenjenimi vzmetnicami omogoča, da se lahko vsaka vzmet nekoliko bolj prilagodi telesu. A v primerjavi s prilagodljivi ležišči (o katerih boste brali kasneje) je vseeno vzmetnica še vedno polna kovine, premalo zračna in prilagodljiva in zaradi pogoste vlažnosti in drobljivih materialov v notranjosti pravi raj za pršice.

LEŽČA IZ PENE

Navadna poliuretanska pena v eni trdoti z nepredušnimi sintetičnimi prevlekami, a s fantastičnimi imeni in nizko ceno (vse kar je nad 100€ je absolutno preveč)

Potenje, pekoči občutki v predelu spodnjega dela hrbtenice,…. Na začetku odlično kompaktna in nato običajno sledi:

  1. če imate okoli 90 kg se po nekaj tednih ali mesecih na predelih največjih pritiskov zniža za par centimetrov. Rezultat: ko se uležete morate nekaj minut iskati pravo pozicijo, ki vam jo je v teh mesecih določilo ležišče.
  2. Če imate manj kot 80 kg se bodo zaradi pretrdega in neprilagodljivega ležišča pričele pojavljati bolečine v telesu.

Spominska pena: Sintetičen material, ki je na prvi otip zaradi občutka dotika mivke ali peska zelo prijeten. Težave pa podobne kot pri prej omenjenem ležišču- potenje, ni zračnosti, enako za vse telesne konstitucije in še dodaten problem- zakasnela prilagodljivost in spremembe v formi glede na temperaturo. To zgleda nekako takole- na ležišču se obrnete in šele čez nekaj sekund se ležišče ''odloči'', da vam bo sledilo. Ob vročih dneh nekoliko mehkejša, če pa je vaša spalnica hladna, bo pač vaše ležišče malo trše.

 

Ležče v dveh trdotah: zadnje čase se na trgu pojavljajo penasta ležišča, ki so sestavljena iz dveh slojev različnih trdot. Na mehkejši strani naj bi bil primeren za lažje ljudi, na trši pa za težje. To ležišče nikakor ne more optimalno opravljati svoje funkcije. Lažjim ljudem se prilagodi samo do polovice, nato sledi blokada, ker je spodnji del občutno trši. Težjim ljudem na začetku sicer ustreza, po daljšem ležanju pa se pojavi učinek viseče mreže. Zaradi nizke gostote spodnje pene se ležišča hitro deformirajo.

Hladno penjena pena: od vseh klasičnih pen najbolj zračna in nudi možnost izbire glede na telesno konstitucijo, saj je možna izdelava različnih trdot in perforacij. Slabost so običajno prevleke, ki so zaradi ugodnejše cene običajno iz sintetike, kar pa povzroča neprijetno potenje.

LATEX LEŽČE

Kakovostno in pravo latex ležišče ima za osnovo organsko snov narejena iz mlečno belega soka kavčukovca. Gre za zagotovo najbolj prilagodljivo ležišče (poleg vodne postelje- preberite malo nižje). Latex je izjemno prožen in točkovno prilagodljiv material, ki nudi telesu optimalno ergonomsko podporo. Prepreden je s številnimi luknjicami in kanali, kar omogoča zdravo zračnost. V njem se ne zadržuje vlaga, se ne drobi in je antibakterijski zato ne nudi pogojev za razvoj pršic, klic in plesni. Torej so ta ležišča izjemno primerna za ljudi, ki imajo težave z alergijami. Zaradi posebnega postopka proizvodnje je možna izdelava različnih trdot in konfiguracij. Cena se razlikuje glede na različne dodelave ležišča, realna cena pa je nekje malo več kot navadna vzmetnica ali pena in dosti manj kot dobra vodna postelja. Slabost- zaradi nezaščitenega imena LATEX obstaja mnogo zlorab imena, ki z latex ležiščem nimajo kaj dosti veze, prevleke iz umetnih materialov, ki jih zaradi nižjih stroškov dodajajo na ležišče tudi ob kakovostnem latex jedru izničijo mnoge prednosti teh ležišč, predvsem zračnost in udobnost.

''SENDVIČ'' LEŽČA

VZMETNICE V KOMBINACIJI s PLASTMI PENE ali LATEXA ali kombinacija PENA IN LATEX ali KOKOS in LATEX

Glede na ponudbo na trgu so ponekod res čudne kombinacije in nerealna cene. Da pojasnimo: vsak od teh materialov se obnaša drugače v trenutku in na dolgi rok. Ta ležišča za kupca niso poceni, so pa ceneje za proizvajalca, saj je repro material- 4 cm latex podlaga na vsaki strani penastega ležišča ali vzmetnice zagotovo cenejša kot celotno ležišče iz latexa. Zato bodite pozorni, saj so ta ležišča običajno dražja od latex ležišč in zagotovo ne morejo imeti vseh njihovih prednosti. Edini smiselni nakup je v obliki nadvložka, ki ga pač ob neustreznem ležišču zaradi želje po večjem udobju položite nanj ( a pazite: ni rečeno, da bo 4 cm pene ali latexa lahko rešilo problem 14 cm pretrdega ležišča in drugo, če ni ležišče popolnoma novo, se običajno iz finančnega vidika to ne splača - ker če je stvar dobra, da ublaži trdoto, je običajno tudi draga).

POZOR: Vsa ležča potrebujejo ustrezno posteljno dno. Najpogosteje so to letvena posteljna dna. Morajo imeti zadostno število letvic, pri dolžini 200 cm približno 28 kosov. Zaradi nižje cene so pogosto v akcijskih ponudbah cenena letvena dna s premalo letvicami, kar povzroči prehitro deformacijo ležča, saj ne nudijo dovolj podpore.

ZRAČNA POSTELJA

Samo na kratko- spanje mora biti počitek- in kakorkoli že – zračna postelja je prilagodljiva, ampak za vsakonočno spanje ne potrebujem postelje, ki jo moramo vsakdan prilagajati svojim željam. Zaradi igranja tenisa bi mi danes odgovarjala bolj trda postelja- akcija naravnamo na trše. Danes sem prehlajen in me vse boli- akcija naravnam na mehkejše. Po domače- nudi preveč možnosti izmišljevanja in premalo dobrih učinkov. Med vso ponudbo so to ležišča, ki se najslabše prodajajo in so morda primerna le za počitnice.

 VODNE POSTELJE

Poceni dvojna vodna postelja (do 1800€) spada v isto kategorijo kot pri klasičnih ležiščih najcenejša poliuretanska pena. Malo za vodni luksuz, a vseeno preveč denarja za preveč valovanja,  premetavanja partnerja ob premikanju, poceni grelcev, zapoznele reakcije vode,..  Res dobra vodna postelja z dobrimi materiali je prav tako kot cenejša antialergijska z nastavljivo temperaturo (a ima boljše in bolje zaščitene varčne grelce), je stabilna brez občutka valovanja,... Slabost- preveč variant- če imamo možnost, smo po naravi ljudje nagnjeni k preizkušanju in izbiranju-  trše, mehkejše, bolj toplo, hladneje, zares ''dobra'' cena, vsakoletni stroški vzdrževanja, kljub dolgoletnim garancijam jo je iz higienskih razlogov vseeno potrebno menjati

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8