BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Naravno proti senenemu nahodu

alergije

Naravno in proti čudovito dišečim cvetočim rastlinam / seneni nahod

Alergijski rinitis, bolje poznan kot seneni nahod, je resnično lahko prava nadloga. Narava je v polnem razcvetu, vi pa njene čudovite stvaritve lahko opazujete le od daleč, saj so vaše dihalne poti zamašene, oči se vam solzijo, iz nosa teče in kihanje se kar ne neha. Na žalost je tako, a pri senenem nahodu velja, da je resnično najboljša preventiva.

Vabljivim sončnim žarkom navkljub je gibanje zunaj priporočljivo čim bolj omejiti, ostati v zaprtih prostorih in čim manj zračiti. Ko morate ven, in dodatno tudi doma, pa si težave lahko lajšate s pomočjo aromaterapije in eteričnih olj. Na povsem naraven način in brez stranskih učinkov, ki so pogosti pri jemanju zdravil, v tem primeru antihistaminikov.

Simptome senenega nahoda lahko blažimo z različnimi eteričnimi olji in na različne načine. V izparilniku so najučinkovitejša eterična olja evkaliptusa radiata, sivke, poprove mete, rožmarina in borovih iglic, ki ohranjajo dihalne poti čiste in prehodne. Razdraženo, občutljivo sluznico pa učinkovito pomirja kamilica, še posebej v kombinaciji z evkaliptusom radiata, limono in sivko.

Doma lahko mešanico uporabite v parni inhalaciji ali pa jo razredčite v osnovnem olju in nežno vmasirate po nosu, čelu, sencih in vratu. Kot dodatno pomoč za lajšanje težav, umiritev in sprostitev si lahko pripravite kopel, oblogo za nos in oči iz hidrolata melise, rimske kamilice ali virginskega nepozebnika, hkrati pa si privoščite še skodelico kamiličnega čaja ali čaja melise.

Zunaj, na poti v službo, na sprehodu ali izletu, lahko eterična olja uporabljate na robčku. Na navaden, papirnat robček preprosto kanete kapljico eteričnega olja ali mešanice in vdihujete po potrebi. Izredno preprosto, a učinkovito in vedno na dosegu roke, saj lahko robček hranite v torbici ali žepu.

Mešanica za inhalacijo, masažo ali kopel

2 kapljici eteričnega olja kamilice

2 kapljici eteričnega olja sivke

1 kapljica eteričnega olja limone

Za inhalacijo in kopel: v temno stekleničko kanite eterična olja po navedenem vrstnem redu, zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se dobro premešajo. Uporabite 1 kapljico na robčku, do 3 v parni inhalaciji in do 6 v kopeli.

Za masažo: v posebno stekleničko kanite 6 kapljic mešanice eteričnih olj in dodajte 10 ml osnovnega olja jojobe ali sezama. Zaprite in dobro pretresite. Kapljico mešanice vmasirajte po sencih, nosu, čelu in vratu.

Obloga za nos in oči

Gazo ali bombažno krpo namočite v ledeno hladen hidrolat rimske kamilice, melise ali virginskega nepozebnika in si jo položite čez oči. Ulezite se in sprostite. Pustite jo delovati 15 do 45 minut.

(Maja Šantl, Amalu)

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8