BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Odgovornost do živali

522184_10151172148292513_1119355492_n

Če imate otroke, ste morda prav v teh časih deležni prosjačenja za mačke, kužke, hrčke, ribice, želve,….. Običajno je z majhno kosmato kepico najlažje razveseliti otroka prav v času praznikov. Začetna otrokova navdušenost nad novim članom, pa se kmalu sprevrže v neprijetno obveznost za otroka, da o dodatnem delu staršev ter nenehnem pregovarjanju glede skrbi za žival, niti ne govorimo.

''Naročene'' živali, ki si jih otroci zaželijo in dobijo, pa kasneje na žalost mnogokrat pristanejo na cesti ali v zavetiščih, prepuščene same sebi ter upajoč na novega lastnika ali na....

Običajno starši otrokom težko razložimo, da z živaljo pride v hišo ljubezen, igranje, smeh, a po drugi strani tudi obveznost, odgovornost ter skrb. Pričakovati od otroka, da bo skrbel za kužka, je težko. Še posebej, ker ga v tem primeru običajno smatra kot novo igračko, ki se je slej kot prej naveliča.

Morda je mnogo bolje, da v otroku prebudimo drugačna čustva, drugačno skrb. Žival, ki jo skupaj z otrokom vzamemo iz zavetišča, povzroči v otroku popolnoma drugačne občutke. S tem, ko otrok ve, da je žival rešil tik pred zadnjo postajo, se zaveda, da je verjetno žival pristala v zavetišču, ker jo je nekdo zapustil in da ji verjetno tudi v zavetišču morda med drugimi živalmi ni bilo najbolj lepo- čuti do te živali absolutno več kot do še ene ''naročene'' igrače. Čuti toplino, željo po nudenju boljšega življenja živali, do nje čuti večjo odgovornost- saj se v odnosu do živali počuti zaščitniško, ceni njeno ''bivše'' življenje ter bo takšno žival težje zapustil (ker noče narediti enako kot prejšnji lastnik).

S pozitivnim pristopom in vašo naklonjenostjo lahko na ta način v vašo družino dobite najbolj hvaležnega in prijaznega psa ali muco. S tem morda niste rešili le živali, temveč predali svojemu otroku ljubezen do živali, ter ga vzgojili v odgovornega, ljubečega lastnika in sočutnega človeka, ki bo imel odprto srce tako za sočloveka kot za živali in naravo.

Kdo je Lajka? Nepridobitno prostovoljno društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski LAJKA je v dobrih treh letih delovanja našlo dom že preko 200 živalim - večinoma psom, nekaj manj mucam pa tudi nutrijam, sraki in … podgani.  

Lajka je društvo za pomoč tistim, ki ne znajo govoriti, se pritoževati, pisati protestnih ali zahvalnih pisem. Kljub temu pa prosijo za pomoč, ko trpijo, in so neizmerno hvaležne za vsako drobno pozornost.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8