BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Za rep iz peči

Sama sem si že od nekdaj želela psa. Pri 13 letih sem v blokovsko stanovanje pripeljala celo lovskega psa (za katerega se sploh več ne spomnim, kdo mi ga je podaril), ki pa je stanoval na moji postelji le nekaj ur, dokler se ni oče vrnil iz službe. Prosjačenje, jok in trma, nista psu prav nič pomagala, da bi lahko ostal pri nas. Peljali smo ga na neko kmetijo, na kateri pa se je preveč spoprijateljil s sosedovimi kokošmi in novi lastnik do njega na žalost ni bil milosten.

Želja je postala še toliko večja, ko je sestrična dobila najlepšega in naj neumenjšega psa na svetu. Skupinsko spanje v postelji, v kateri sva zaradi posesije psa do vzglavnika, večino časa bolj sedeli kot ležali, je bilo vseeno prijetno in se še danes mnogokrat spomnimo ter res nasmejimo na račun takratne človeške in pasje neumnosti.

Potem so ''prišli'' otroci. Posebej naš najmlajši bi bil zagotovo najbolj srečen, če bi živeli na kmetiji. Na njegovem seznamu želenih živali pa so bili od hrčka, kuščarja, želv, mačk in najbolj top želja- PES.

Preveč obveznosti na kupu, služba, majhni otroci, stanovanje pri starših,... so bili vzroki za nenehno odlašanje. S preselitvijo v hišo, pa se je začelo: hrček 1, hrček 2, želve in nekaj mesecev nazaj preblisk: Zdaj bi pa končno lahko v našo familijo sprejeli tudi psa. 

032

Takrat sem kot naročeno spoznala Melito- pozitivno, energično aktivistko društva Lajka. Ker se doma trudimo, da otroke vzgajamo v duhu prijaznosti do ljudi, živali in narave, sem prišla na idejo, da bi za nekaj dni sprejeli v svoj dom psička, ki bi ga drugače po poteku 30 dni bivanja v zavetišču, usmrtili. Na ta način bi mu rešili življenje in mu potem preko drštva poskušali najti novi dom.To naj bi bilo testno obdobje za psa in predvsem za nas. A že po nekaj minutah našega druženja s psičko smo vedeli, da je ne bomo nikomur več dali.

Še danes sem popolnoma prepričana, da je ta način dosti bolj poučen za otroka, kot tale:

''Naročene'' živali, ki si jih otroci zaželijo in dobijo, kasneje na žalost mnogokrat pristanejo na cesti ali v zavetiščih, prepuščene same sebi ter upajoč na novega lastnika ali na ....Začetna otrokova navdušenost nad novim članom, pa se kmalu sprevrže v neprijetno obveznost za otroka, da o dodatnem delu staršev ter nenehnem pregovarjanju glede skrbi za žival, niti ne govorimo.

Običajno starši otrokom težko razložimo, da z živaljo pride v hišo ljubezen, igranje, smeh, a po drugi strani tudi obveznost, odgovornost ter skrb. Pričakovati od otroka, da bo skrbel za kužka, je težko. Še posebej, ker ga v tem primeru običajno smatra kot novo igračko, ki se je slej kot prej naveliča.

Morda je mnogo bolje, da v otroku prebudimo drugačna čustva, drugačno skrb. Žival, ki jo vzamemo iz zavetišča, povzroči v otroku popolnoma drugačne občutke.  S tem, ko otrok ve, da je žival rešil tik pred zadnjo postajo, se zaveda, da je verjetno žival pristala v zavetišču, ker jo je nekdo zapustil in da ji verjetno tudi v zavetišču morda med drugimi živalmi ni bilo najbolj lepo- čuti do te živali absolutno več kot do še ene ''naročene'' igrače. Čuti toplino, željo po nudenju boljšega življenja živali, do nje čuti večjo odgovornost- saj se v odnosu do živali počuti zaščitniško, ceni njeno ''bivše'' življenje ter bo takšno žival težje zapustil (ker noče narediti enako kot prejšnji lastnik).

Z vašim pozitivnim pristopom in naklonjenostjo lahko na ta način v vašo družino dobite najbolj hvaležnega in prijaznega psa ali muco. S tem morda niste rešili le živali, temveč predali svojemu otroku ljubezen do živali, ter ga vzgojili v odgovornega, ljubečega lastnika in sočutnega človeka, ki bo imel odprto srce tako za sočloveka kot za živali in naravo.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8