BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Zakaj zopet o bombažu?

493360d636153_cotton

Se tudi vi kdaj sprašujete, zakaj bi pomagali ljudem nekje daleč od nas, ko pa se v naši državi stvari vedno bolj slabšajo? Verjetno se vsi strinjamo, da je podpiranje ljudi (držav), ki imajo pogoje za preživetje in resurse za lastno delo nesmiselno financirati. Dejstvo je, da bombaža pri nas ni, torej vsi bombažni izdelki ali vsaj surovine, ki jih uporabljamo v Evropi,  pridejo iz ene od držav, ki imajo pogoje za gojenje teh surovin.

Zakaj je dobro izbrati ekološki bombaž?

Naša tako imenovana pomoč delavcem omogoča pridelavo ustrezne kvalitete izdelkov, ki jih uporabljamo MI. Proizvajalci so zavezani k družbeno odgovornemu ravnanju z zaposlenimi (socialno in zdravstveno varstvo, urejen plačilni sistem, določen procent zaslužka morajo dati za gradnjo šol, zdravstvenih ustanov, prepovedano je delo otrok,…). Projekti se upravljajo in strogo nadzirajo večinoma s strani neprofitnih organizacij, katerih namen je, da naučijo in omogočijo ljudem v državah v razvoju , da sami skrbijo za svoje preživetje. Na drugi strani pa proizvodnja ustreza visokim okoljevarstvenim zahtevam (ne smejo uporabljati pesticidov, herbicidov, barve so rastlinske,…), tako so potem ti izdelki neškodljivi za ljudi, ki jih uporabljajo in za same proizvajalce izdelkov.

In kaj povzroča pridelava konvencionalnega bombaža?  

- uničeno zdravje otrok in odraslih

- za preživetje morajo delati tudi otroci

- mizerno plačilo in življenje delavcev, ki so brez vseh pravic

- nenadzorovana uporaba škodljivih pesticidov (zastrupljeni pitni viri)

- škodljivost končnega izdelka tudi za samega uporabnika izdelka

- testiranje na živalih (in opravljanje genskih sprememb na njih)

- nenadzorovana sečnja gozdov (s tem tudi uničujejo življenjski prostor avtohtonim prebivalcem in preganjajo ter iztrebljajo živali, rastline in ljudi, ki živijo na teh območjih),…

Edini ''pozitivni'' profit, ki ga od vseh teh dejstev ima - je končni prodajalec tega izdelka, ki po minimalni nabavni ceni izdelek kupi in ga z nekajkratno 100% maržo proda željnemu evropskemu narodu.

Koncept PRAVIČNE TRGOVINE in GOTS je popolnoma nasproten temu. Izdelki so včasih (v primerjavi z nekimi poznanimi blagovnimi znamkami pa celo ne) nekoliko dražji od zgoraj navedenih, saj je potrebno tu vzdrževati zahtevnejše pridelovalne in proizvodne procese, se držati poštenih pravil plačevanja, upoštevati pravila na vseh področjih poslovanja (od izbire semena do dostave in embalaže končnega izdelka), nenehno nadzirati kakovost izdelkov, določen del morajo nameniti izobraževanju, socialnemu in zdravstvenemu varstvu, …

POSLEDICE KONVENCIONALNE PRIDELAVE V NARAVI:

-          Ko se pesticidi enkrat sprostijo v okolje, jih ni mogoče več nadzorovati

-          S hitro rastjo novih vztrajnih ``superweeds``, ki so vedno bolj odporni na splošne herbicide,  je potreba po razvoju novih in agresivnejših herbicidov vedno večja.

-          Strupene odpadne vode s kemikalijami in barvami ter umetna gnojila onesnažujejo vodne in pitne vire

-          Kemikalije se stekajo v morja in povzročajo poleg onesnaženosti temperaturne razlike vode

-          Globalni zračni tokovi, orkani prenašajo pesticide tudi na druge celine (sledi so odkrili celo na Arktiki)

-          Pri pridelavi bombaža uporabljajo 25% vseh uporabljenih insekticidov na svetu in več kot 10% pesticidov

POSLEDICE NA LJUDEH:

-          Naši otroci se že rodijo z vsebnostjo pesticidov in drugih kemikalij v njihovih organih (na otroka prehajajo skozi posteljico, po porodu, z dojenjem).

-          Otrok kasneje zaužije še cca. 15 pesticidov, poleg tega vsebujejo pesticide tudi izdelki, ki so v tesnem stiku s kožo (oblačila, posteljnina,…)

-          Pesticidi so resna grožnja za fizičen, čustven in duševni razvoj otroka

-          Človek izpostavljen pesticidom ima 1,6 krat večjo možnost za razvoj Parkinsove bolezni

-          Pesticidi povzročajo alergije, nevrotoksičnost,…

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8