BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Želite spremeniti svet? Začnite z jutranjo skodelico kave

kava_1_1

Si lahko predstavljate jutro brez skodelice dišeče kave? Ste se morda kdaj vprašali, od kod prihaja kava, ki vas zjutraj s svojim čarobnim okusom in bogato aromo spravi pokonci?

Zgodb o odkritju kave je veliko. Po najverjetnejši različici naj bi kavo odkrili v Afriki na območju današnje Etiopije. Legenda pravi, da je kavo odkril kozji pastir Khaldi okoli leta 850 v zgornjem Egiptu. Ko se neke noči koze niso vrnile s paše, jih je šel Khaldi iskat. Koze je našel plešoče okoli grma z rdečimi jagodami. Ker je bil Khaldi radoveden, je še sam poskusil par zrn. O skrivnostnih zrnih se je pogovoril z menihi, ki so iz njih pripravili napitek. Tako se je rodil obred pitja kave, kot ga poznamo danes.

Kavovec, po latinsko Coffea sp., je del družine Rubiaceae, ki združuje več kot 500 vrst in 6000 podvrst tropskih dreves in grmov. To so zimzelena drevesa, ki jih gojijo na območjih vlažnega subtropskega pasu. V divjini lahko dosežejo višino do 15 metrov, na plantažah pa jih zaradi lažjega obiranja obrežejo do višine okoli tri metre. Obstaja okrog 25 vrst kave. Dve najpomembnejši, ki ju ljubitelji kave najbolj poznajo, pa sta arabica (Coffea arabica) in robusta (Coffea canephora).

Kava je takoj za nafto drugi najpomembnejši svetovni trgovinski izdelek in pomembna izvozna surovina za mnoge države.

Prodaja kave pomeni v Ugandi približno polovico prihodkov od izvoza. Cena kave na svetovnem trgu močno niha in pridelovalci za pridelano kavo pogosto prejmejo manj, kot znašajo stroški njene pridelave. Zato pravična trgovina svojim pridelovalcem že več let ponuja učinkovito alternativo v obliki pravičnega plačila, ki krije ceno dela in proizvodnje, vključuje pa tudi socialno in okoljsko premijo. Zagotovljene premije omogočajo izvajanje projektov, ki proizvajalce krepijo tako socialno kot tudi gospodarsko. Pravična trgovina varuje šibke proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, pred izkoriščanjem korporacij in jim prek dolgoročnega partnerstva ter primernih delovnih razmer daje upanje v boljšo prihodnost.

Ponudba pravične bio kave za popolni užitek>>

Če želite okusiti kakšnega okusa je kava iz pravične trgovine, bo najbolje, da:

1. obiščete degustacije in predavanja o pravični kavi, ki jih po šolah in širom Slovenije prireja prva pravična trgovina v Sloveniji 3MUHE. Lokacije lahko spremljate na njihovi FB strani>>

2. ali pa kavico popijete pri Tinetu- Cafe Čokl (Krekov trg 8, pred Šentjakobskim gledališčem). Pravijo, da Cafe Čokl ni zgolj lokal. To je prostor, kjer se iskreno posvečajo kavi. In to res drži. Preverjeno :)

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8