BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Navidezno smo prostor zares očistili, a snovi, ki dražijo našo kožo in dihala ne izginejo iz prostora takoj. Medtem ko s kemikalijami dosegamo sijoče pulte in razkužene kadi, smo s tem tudi izpostavljeni onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih, škodljivosti za dihala ob vdihavanju milnih mehurčkov in alergijskim reakcijam ob stiku z agresivnimi čistili. Nevarne kemikalije so hišne miniaturne kemične tovarne - dejstvo je, da nekaj najbolj strupenih proizvodov najdemo prav v lastnem domu.

Sestavine se razlikujejo glede na nevarnost, ki jo predstavljajo za naše zdravje. Nekatere povzročajo draženje kože ali dihal, solzenje ali kemične opekline; druge pa so lahko povezane z dolgoročnimi kroničnimi učinki. Dišave, ki jih dodajajo predvsem v detergente za perilo in mehčalce, so nevarne predvsem za občutljive posameznike in alergike, ter pri njih lahko povzročijo akutne učinke, kot so draženje dihal, glavobol, kihanje, solzne oči,... Še posebej morajo ob ravnanju s čistili biti pozorne starejše osebe, ki so bolj občutljive na škodljive učinke kemikalij v okolju ( vključujejo s starostjo povezane biokemijske, morfološke in funkcijske spremembe, ki lahko vplivajo na njihov živčni sistem).

A to še ni vse. Eden od najhujših krivcev onesnaževanja podtalnice, rek, jezer, oceanov,.. so prav fosfati, ki se še vedno nahajajo v mnogih čistilih. Le ti po vstopu v vodno okolje delujejo kot gnojilo, kar povzroča razraščanje alg, ki ob čezmerni količini uničujejo življenje v vodi. Poleg tega vsebujejo običajna čistila še fenole (ki rušijo hormonsko ravnovesje v telesu in zmanjšujejo reproduktivne sposobnosti), biocide (dražijo kožo in sluznico ter slabijo imunski sistem); triklorsan (škodljiv tudi za vodno okolje);…

In kaj storiti:

-       Najbolj varno bi bilo seveda čistiti le z limono, pecilnim praškom, kisom, sodo,… O teh naravnih čistilih bomo pisali drugič.

 A če se vam ta domača čistila ne zdijo dovolj učinkovita, bodite ob nakupu previdni in upoštevajte naslednja nasvete:

  1. Kupujte visoko koncentrirana čistila (ki vsebujejo čim manj vode), ker se tako izognete veliki količini odpadne embalaže, saj s koncentriranimi čistili dolgoročno prihranite ob nakupu, koncentrat pa lahko z vodo razredčite kar doma in se tako izognete klasičnim čistilom, ki vsebujejo le okoli 20% čistila, ostalo pa je dodana voda.
  2. Uporabljajte čim manjše količine čistil (ob koncentratih lahko sami uravnavamo količino detergenta glede na trdovratnost madeža)
  3. Izogibajte se agresivnim vonjem čistil
  4. Vedno bodite pozorni na navodila za uporabo izdelka, ki lahko pomagajo, da se izognete poškodbam
  5. 5.     Odločajte se za izdelke, ki zagotavljajo:

-       da je izdelek narejen po strogih predpisih, ki varujejo okolje v procesu od surovine do ponovne uporabe embalaže

-       da ne vsebuje zelo nevarnih kemikalij, še posebej tistih, ki so rakotvorne, mutagene in genotoksične

-       da ne vsebuje kemikalij, ki delujejo na žleze z notranjim izločanjem

-       da ne vpliva na življenje v vodnih sistemih (reke, jezera,..)

-       skrb za naše zdravje, saj se z uporabo eko čistil v primerjavi s klasičnimi krepko zmanjša možnost alergijskih reakcij, suhe kože,...

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8