Nizkokalorične in izjemno koristne za vaše zdravje
Goba ima odličen okus, zagotavlja veliko beljakovin ter je dober vir ogljikovih hidratov in pomembnih maščobnih kislin. Vsebuje tudi veliko encimov in vitaminov, ki jih običajno v rastlinah ni. Vsebujejo beljakovine, ogljikove hidrate in 18 različnih aminokislin ter 8 esencialnih aminokislin. Vsebujejo vitamine A, B1, B2, B3 in B12, od mineralnih snovi velja izpo¬staviti kalcij. Posušene na soncu vsebujejo veliko vitamina D
Šitake združujejo pomembne naravne snovi, ki so v pomoč telesu v boju proti raku. Posebej moramo našteti vsaj tri:
- lentinan, podpira delovanje obrambnega mehanizma, tako da je ta kar najbolje usposobljen za prepoznavanje bolezni. To omogoča celicam ubijalkam, da uspešno opravijo delo – prepoznajo in uničijo tumorske celice.
- pantotenska kislina, ki je naravni zaviralec vnetij, poskrbi, da ostanejo vnetne reakcije, otekline in bolečine v mejah znosnega.
- biotin, izboljšuje krvno sliko in s tem omogoča dobro prehrano tkiva, kar lahko velja pri zdravljenju raka za odlično.
Med najpogosteje omenjenimi ugodnimi učinki gobe šitake so:
Vir: William H., prevedel: Dejan Werbos: ZDRAVILNA MOČ GOB, 1999; Traudi in Hugo Portisch: NAJBOLJŠE UŽITNE GOBE, 1996