BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Ali je organski bombaž res dražji?

Seveda imajo vsi izdelki na naši strani certifikat, ki potrjuje strog nadzor pridelave surovin tudi na samem mestu pridelave bombaža, saj je bombaž lahko naraven le, če je njegova pridelava okolju neškodljiva od samega začetka do končnega proizvoda. V tekstu spodaj preberite, zakaj je podpiranje pridelave organskega bombaža tako pomembno ne le za naše lastno zdravje, temveč ima takšno zavedanje dosti večjo razsežnost.

 

OGLEJTE SI PESTRO PONUDBO IZDELKOV ZA VAS, VAŠO DRUŽINO IN VAŠ DOM:

prijetna in nežna oblačila, ki so neškodljiva za vašega malčka

- klasično spodnje perilo za odrasle 

- mehke in vpojne kuhinjske krpe ter brisače

modna posteljnina v vseh možnih barvnih kombinacijah

- trendovske torbe, s katerimi ne boste le modne, ampak tudi eko

 

Ste tudi vi opazili, da kljub stresnemu in običajno preveč zaposlenemu delovnem dnevu, vedno več ljudi poskuša paziti na svoje zdravje? Ste med njimi tudi vi?

Želimo se čim bolj zdravo prehranjevati, čim več gibati, sproščati, vztrajno opuščamo grde razvade,…  Marsikdo v svojem življenju pride do prelomnega trenutka, ko se zaradi zdravja, spremenjenega mišljenja ali le zaradi modne muhe odloči za neko pozitivno spremembo. Raziskave dokazujejo, da ljudje še posebej začnemo paziti na svoje zdravje in postanemo bolj ekološko usmerjeni, ko postanemo starši. Dejstvo je, da do velikih sprememb vodijo majhni koraki in da je vsak najmanjši premik v smeri zdravega življenja že pohvale vreden.

Slaba stran nenehnega napredka

Potrošnik postaja iz dneva v dan vse bolj zahteven. Njegove želje silijo proizvajalce raznovrstnih izdelkov v včasih že popolnoma skrajna dejanja. Lastnosti izdelkov, ki morajo biti odporni na madeže, na mečkanje, na krčenje, morajo biti anti-statični, anti-alergijski, trajni,… zahtevajo svoj davek. V današnjem času je zaradi škodljivih sestavin, ki so skoraj v vsakem izdelku, ki ga užijemo ali uporabljamo, 100% ekološko usmerjeno in zdravju popolnoma neškodljivo življenje le utopija. A dolgoročno je zaradi našega zdravja smiselno, da smo pri izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno in še posebej pri izdelkih za otroke, še posebej pazljivi.

Realna cena izdelka

Ljudje smo mnogokrat za izdelek znane blagovne znamke (ne govorimo o tehničnih ampak predvsem o tekstilnih in kozmetičnih izdelkih) pripravljeni plačati več. To nam je nekako samoumevno. Ali ni morda bolje, da zaradi ohranjanja lastnega zdravja in okolja postanemo bolj pozorni na druge stvari?

Proizvodnja bombaža ni naša stvar

Bombaž je zaradi pogojev dela, množične porabe vode in količine uporabljenih pesticidov (bombaž privablja mnoge žuželke in zato pridelavi uporabijo kar 25% vseh insekticidov 10% pesticidov na svetu) eden od najdražjih pridelkov na svetu. Mišljenje, da zmanjšanje svetovne uporabe pesticidov ni pomembno tudi za nas, je napačno. Samo v vednost- pesticidi, ki so jih uporabili v Veliki Britaniji, so v 7 dneh ''prispeli'' v južno Ameriko. Sledi insekticidov uporabljenih v tropskih območjih so našli celo na Arktiki. Globalni zračni tokovi in orkani širijo pesticide po celem svetu. Slovenija zagotovo ni izjema.   

Kdaj barve pokažejo svoje prave ''barve''?

Škodljivost barvanja s strupenimi težkimi kovinami in vsebnostjo formaldehidov začutite posebej takrat, ko vam je toplo in se s potenjem odprejo vaše kožne pore  – posledice škodljivih barv pri odraslih so lahko kožni izpuščaji, glavoboli, slabost, bolečine v mišicah in sklepih, težko dihanje,..  Pri otrocih se lahko pojavijo rdeča lica in ušesa, temni krogi pod očmi, hiperaktivnost, tudi vedenjske in učne težave.

Zakaj je za organski bombaž treba plačati več?

Bombaž je organski le, če je njegova pridelava neškodljiva od samega začetka do končnega proizvoda. Organski bombaž je pridelan brez pesticidov, herbicidov in drugih toksinov. Uporabljajo se barve z majhnim učinkom, ki ne vsebujejo težkih kovin. Zmečkanost izdelkov zmanjšujejo z dodajanjem krompirjevega škroba in ne s formaldehidom. Neodvisna organizacija Control Union Certifikations, ki podeljuje GOTS certifikat, zagotavlja visoko kakovost izdelka, okolju in ljudem neškodljivo ekološko proizvodnjo in mnogo več. Zavezani so k dolgoročnemu ohranjanju okolja in k družbeno odgovornemu ravnanju z zaposlenimi (socialno in zdravstveno varstvo, urejen plačilni sistem, določen del zaslužka morajo dati za gradnjo šol, zdravstvenih ustanov, prepovedano je delo otrok,..).

Kot vestni potrošniki moramo biti pripravljeni na svoja ramena prevzeti nekatere od teh stroškov. A ne glede na vsa ta dejstva, je izbira naravnega izdelka v prvi fazi skrb za lastno zdravje in zdravje vaše družine.

palec twitter

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8