RECEPTI: popolnoma enostavne za pripravo ali več - kulinarični izziv za kuharske mojstre
Vse spodaj navedene jedi lahko okusno pripravimo tudi s posušenimi Šitakami
Posušene Šitake je potrebno pred uporabo nekaj minut namakati v vodi. Te gobe so prav tako aromatične kot sveže, med namakanjem pa se povečajo za petkrat.
KROMPIRJEVA SOLATA Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 1 kg krompirja
- 250 g gob šitake
- peteršilj
- čebula
- sol
- oljčno olje
- poper
Krompir skuhamo v oblicah in ga olupimo. Gobe šitake operemo razrežemo klobuke na trikotnike, dobro popečemo na oljčnem olju in potresemo po krompirju. Solimo, popopramo, dodamo čebulo narezano na lističe ter dodamo peteršilj. Lahko ga uporabimo kot samostojno jed ali dodatek k mesu.
BARVNA SOLATA Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 1 rdečo papriko
- 1 rumeno papriko
- 100– 200 g narezanega zelja
- 250 g gob šitake
- 1 dl jogurta
- 1 dl kisle smetane
- sol
- poper
- česen
- žlico gorčice
- 2 žlici kisa
Zelenjavo zrežemo na tanke rezine. Tudi gobe zrežemo na čim tanjše rezance in jih surove dodamo na zrezano zelenjavo. Posebej zmešamo preliv (jogurt, kislo smetano, sol, poper, česen gorčico in kis), ter prelijemo po solati. Zraven se odlično poda kos črnega kruha.
MARINIRANE GOBE ŠITAKE
Potrebujemo:
- 500 g gob šitake
- čebula
- česen
- sol
- poper
- peteršilj
- kis, olje
Gobe zrežemo na tanjše rezine in jih blanširamo (damo v slan krop za 5 minut). Potem jih odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Posebej zmešamo čebulo, česen, sol, poper, peteršilj, kis in olje in prelijemo s pripravljeno marinado. V zaprti posodi za najmanj eno uro postavimo v hladilnik.
REZANCI Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 500 g gob šitake
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- kisla smetana
- 100 g gorgonzole
- sol
- poper
- drobnjak
- rezanci
Gobe šitake očistimo in narežemo na lističe in jih pražimo na oljčnem olju. Solimo, popramo, dodamo narezano gorgonzolo in 1-2 žlici kisle smetane. Dobro pokuhamo in prelijemo čez kuhane široke rezance. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.
POLPETI IZ OVSENIH KOSMIČEV Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 500 g ovsenih (lahko tudi drugih) kosmičev
- 30 g suhih gob šitake
- 1 jajce
- čebula
- česen
- peteršilj
- sol
- poper
- 5 – 6 dl mleka ali vode
- drobtine
Ovsene kosmiče in suhe gobe šitake namočimo v mleko (vodo) in pustimo stati, da se napijejo. Medtem na olivnem olju prepražimo čebulo. Namočene kosmiče rahlo ožamemo, dodamo prepraženo čebulo, strt česen, peteršilj, sol, poper in jajce. Premešamo in če je masa premokra dodamo drobtine po potrebi. Oblikujemo polpete in jih popečemo v olju. Zraven se odlično poda solata.
KANELONI Z GOBAMI ŠITAKE IN MOZZARELO
Potrebujemo:
- 12 palačink
- 500 g gob šitake
- 150 g mozzarele
- čebula
- česen
- sol
- poper
- jajce
- drobtine
- olje
Na olju prepražimo čebulo, dodamo na lističe narezane gobe šitake, česen, sol in poper. Nato dodamo na koščke narezano mozzarelo. Ko se sir raztopi je masa pripravljena. Na palačinke namažemo dobljeno maso in nato palačinke prepognemo in zvijemo v kanelone. Povaljamo v jajcu in drobtinah ter popečemo z obeh strani.
GOBOV GOLAŽ
Potrebujemo:
- 300 g čebule
- 100 g slanine
- 300 g svežih, na lističe narezanih gob – gobe šitake, jurčki, lisičke, šampinjoni…
- 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
- kisla smetana
- sladka smetana
- peteršilj
- timijan
- majaron
- sol
- poper
- oljčno olje
- čili
Na olju prepražimo nasekljano čebulo, da porumeni. Odstavimo in dodamo slanino. Ko je slanina lepo popečena, dodamo narezane gobice in jih pečemo nekaj minut. Zalijemo s sladko in kislo smetano, pustimo, da se pokuha in dodamo začimbe. Kot priloga se odlično prileže polenta.
ŠPARGELJI Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- šopek špargljev
- 2 – 3 korenčki
- 250 g gob šitake
- olje
- ingver
- česen
- mlada čebula
- 2 dl jušne osnove
- sojina omaka
Čebulo in česen sesekljamo, korenček, gobe šitake in šparglje narežemo na koleščke. V voku segrejemo olje in dodamo ingver, čebulo in česen, vse na hitro popražimo in dodamo korenček, šparglje in gobe. Pražimo, zalijemo z jušno osnovo in dušimo do mehkega. Kot prilogo lahko uporabimo riž ali makarone.
SVINJSKI ZREZKI Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 4 svinjske (goveje, puranje…) zrezke
- 250 g gob šitake
- 2 dl jušne osnove
- čebula
- česen
- timijan
- 1,5 dl belega vina
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
Meso posolimo in natremo s timijanom ter opečemo z obeh strani. Meso poberemo z posode in na maščobi popražimo nasekljano čebulo, česen in še nekaj timijana. Dodamo gobe, zalijemo z vinom. Ko tekočina nekoliko povre dodamo smetano, dodamo meso in pogrejemo. Kot prilogo serviramo pire krompir.
RIŽOTA S PIŠČANCEM, ZELENJAVO IN GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 300 g piščančjega mesa
- 300 g riža
- čebula
- 200g korenja
- 200 g bučk
- 250 g gob šitake
- olje
- sol
- poper
- 2 – 3 dl jušne osnove
- parmezan
Zelenjavo, gobe in meso razrežemo na manjše koščke. Na olju prepražimo čebulo in dodamo zelenjavo, meso in gobe, zalijemo z jušno osnovo, solimo in popramo. Dodamo riž in kuhamo do mehkega. Ko je rižota kuhana, jo posujemo s parmezanom.
BLINI Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 5 beljakov
- 1 rumenjak
- cca 1 dl
- 300 g pšenične polnozrnate moke
- začimba šitake
- ingver
- sol
- poper
- žafranika
- dve posodi za mešanje
Beljake stepemo v trd sneg. V drugi posodi zmešamo skupaj rumenjak, vodo, moko, začimbo šitake, ingver ter sol in poper v gladko zmes. Tej masi počasi dodamo sneg. Pekač obložimo s peki papirjem in z žlico oblikujemo okrogle bline. Pečico ogrejemo na 150°C in pečemo 20 minut. Jemo lahko tudi hladne.
BUREK Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- zavoj listnatega testa
- 250 g skute
- 1 jajce
- 1 kg gob šitake
- čebula
- česen
- začimba iz gob šitake
- ingver
- sol
Gobe prepražimo na čebuli in dodamo ostale začimbe. Posebej zmešamo skuto in jajce. Testo razvaljamo in namažemo z gobami in skuto. Zvijemo položimo v pekač in pečemo na 200°C eno uro.
ČEBULA PITA Z GOBAMI ŠITAKE
Potrebujemo:
- 250 g moke
- kvas
- 1-2 dl vode
- sol
- 500 g gob šitake
- čebulo
- 100 g kaper
- sol
- začimbe (bazilika, žafranika, koriander)
Pripravimo kvašeno testo (za pico) in pustimo vzhajati 15 minut. Medtem ko testo vzhaja pripravimo mešanico za nadev. Gobe šitake prepražimo na čebuli, dodamo kapre, solimo in dodamo še ostale začimbe. Vzhajano testo oblikujemo po modelu za pite in tako oblikovano 'posodo' napolnimo z gobami. V pečici pečemo 45 minut na temperaturi 160°C. Pita je okusna tudi hladna.
PA DOBER TEK!