BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

hiska                 Kdaj hiša postane DOM ?

Nekateri menijo, da dom naredijo pohištvo in dekor; drugi, da so to spomini; tretji, da so to ljudje, ki v njem živijo in četrti, da dom naredijo šele otroci.

V Zeleni trgovini smo želeli o domu razmišljati tudi kot o kraju, kjer se lahko sprostite, spočijete in v krogu svoje družine uživate brez stresa, skrbi in brez škodljivih strupov in kemikalij (ftalati, stireni,...). Vsak izdelek na naši spletni strani je izdelek, ki ga boste z veseljem sprejeli v vaš dom, saj je neškodljiv za vaše zdravje in zdravje vaše družine. Kot verjetno ne bi želeli, da je vaš dom poln azbesta in radona, tako tudi izdelki, ki jih vnašate v dom in uporabljate, ne bi smeli povzročati nobene škode. Vsi se želimo doma počutiti varno.

Izdelki, ki so brez kemikalij, pesticidov, rakotvornih snovi in dodatkov, vas bodo popeljali en korak bližje k toplini in duševnemu miru vašega doma.

 Zakaj organski bombaž?

Ni lepšega, kot po napornem delovnem dnevu in preganjanju za otroki, zlezete med prijetne in mehke rjuhe. Naslednjič, ko boste od utrujenosti zopet padli v posteljo, razmislite iz česa je dejansko vaša posteljnina izdelana. Tudi 100% bombaž je lahko namreč v  mnogih primerih zelo škodljiv.

Naravni izdelki za vaš dom so kljub izpolnjenim strogim zahtevam o ekološki pridelavi, lahko moderni, lepi in udobni.Večina konvencionalnih bombažnih izdelkov je izdelana s kemikalijami, ki povzročajo nekatere vrste raka in težave z alergijami. Ena od najbolj strupenih snovi, ki se pri predelavi bombaža   uporablja, je formaldehid- znana rakotvorna snov. Ob konvencionalni pridelavi bombaža uporabljajo to kemikalijo za zmanjšanje gub tkanine. Prepričani smo, da bi verjetno vsak od nas raje  spal na nekoliko zmečkani posteljnini, kot vsako noč 6 do 8 ur vdihaval škodljive kemikalije, ki povzročajo glavobol.

 Ne le, da so te kemikalije škodljive za naše zdravje, zelo škodljive so tudi tudi za okolje. Pesticidi, umetna gnojila, toksini, herbicidi,… uničujejo naravo in zdravje proizvodnih delavcev, ki  pridelujejo, obdelujejo in barvajo bombaž.

 

Nadzor od semena do končnega izdelka

Bombaž je naraven le, če je njegova pridelava okolju neškodljiva od samega začetka do končnega proizvoda.  Zato je še posebej pomemben nadzor načina gojenja in surovin na samem mestu pridelave bombaža.

Organski bombaž je pridelan brez pesticidov, herbicidov in drugih toksinov. Uporabljajo se barve z majhnim učinkom, ki ne vsebujejo težkih kovin, še vedno pa ustvarijo živo in dolgotrajno barvo.  Zmečkanost izdelkov zmanjšujejo z dodajanjem krompirjevega škroba in ne z formaldehidom- snovjo, ki draži kožo in je rakotvorna. 

Udobno, zračno in zdravo Otroška koža je še posebej občutljiva na vsebnost škodljivih snovi v plenicah, oblačilih in kozmetiki.

Izdelki iz naravnega bombaža (oblačila, spodnje perilo, posteljnina,...) so prijazni do naše kože. So topli, zračni, udobni, dobro vpijajo vlago, prijetno mehki, ne vsebujejo alergenov, so trajnejši in imajo močnejša vlakna v primerjavi s kemično obdelanim bombažem.

Še posebej naj tu izpostavimo pomembnost naravnega bombaža pri tkaninah, ki so najbolj v stiku s kožo (oblačila za dojenčke in otroke, spodnje perilo za odrasle in posteljnina).

Neodvisna organizacija Control Union Certifikations, ki podeljuje GOTS certifikat,  zagotavlja visoko kakovost izdelka , ekološko proizvodnjo in mnogo več….

Prijazen ne le do vašega telesa

Nakup izdelka s temi certifikati GOTS, FAIR TRADE, IVN ima dosti večjo razsežnost.

Do končnega izdelka brez ogrožanja ljudi, živali in narave.Proizvajalci naravnih izdelkov (GOTS, IVN certifikat) ne le, da zagotavljajo, da so izdelki vaši koži in okolju prijazni, zavezani so k dolgoročnemu ohranjanju okolja in k družbeno odgovornemu ravnanju z zaposlenimi FAIR TRADE (socialno in zdravstveno varstvo, urejen plačilni sistem, določen procent zaslužka morajo dati za gradnjo šol, zdravstvenih ustanov, prepovedano je delo otrok, …). Projekti se upravljajo in nadzirajo v večini primerov s strani neprofitnih organizacij, katerih namen je, da naučijo in omogočijo ljudem v državah v razvoju , da sami skrbijo za svoje preživetje.

Proizvodnja mora ustrezati visokim okoljevarstvenim zahtevam.

 

Posledice konvencionalne pridelave in trgovine

Naj navedemo le nekaj najhujših kršitev, ki se pojavljajo ob nenadzorovani proizvodnji v državah, kjer se zaradi naravnih virov, neobveznega spoštovanja človekovih pravic in majhnih stroškov dela izdeluje večina v Evropi prodajnih tekstilnih in pohištvenih izdelkov:

- za preživetje morajo delati tudi otroci

- zaradi uporabe škodljivih snovi uničeno zdravje otrok in odraslih  

- mizerno plačilo in življenje delavcev, ki so brez vseh pravic

- nenadzorovana uporaba škodljivih pesticidov

- škodljivost končnega izdelka tudi za samega uporabnika izdelka

- testiranje na živalih (in opravljanje genskih sprememb na njih)

- nenadzorovana sečnja gozdov (s tem tudi uničujejo življenjski prostor avtohtonim prebivalcem in preganjajo ter iztrebljajo živali in rastline, ki živijo na teh območjih)

Koncept PRAVIČNE trgovine, ki je vseskozi nadzorovan s strani evropskih organizacij-  je popolno nasprotje konvencionalni trgovini.      

Potrebujete še kakšen razlog, da se določite za posteljnino iz naravnega in organskega bombaža? Menimo, da ne.

 

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8