BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Bombažna zgodba- Cotonea

Bombažna zgodba- Cotonea

Kakovost potrebuje PRAVIČNOST

Cotonea ekološki bombaž prihaja iz njenih partnerskih projektov v Kirgiziji in Ugandi, iz območij pridelave, kjer je dovolj padavin. Bombažne rastline potrebujejo namreč veliko vode za rast.

Ekološki bombaž pomeni:
• Biološko varstvo rastlin namesto uporabe pesticidov
• Naravna gnojila namesto kemičnih gnojil
• Zaščititi dragocene podtalnice
• Brez gensko spremenjenih vrst
• Dolgoročno ohranjanje rodovitnosti tal

Cotonea se je zavezala, da bo pridelovanje ekološkega bombaža potekalo v Ugandi in v tesnem sodelovanju s švicarsko NVO Helvetas v Kirgizistanu. Več kot 150 let izkušenj na področju predelave bombaža je mogoče prenesti na kmete, tako da podjetje Cotonea nenehno izboljšuje kakovost in lahko prideluje ekološki bombaž  visoke čistosti. Z garancijo nakupa surovin podjetje Cotonea ponuja kmetom dodatno finančno varnost in krepi njihovo samopodobo. So v neposrednem stiku s proizvajalci bombaža in imajo zaupanje ljudi na lokalni ravni. Poznajo vse svoje dobavitelje in imajo sami nadzor nad kakovostjo in čistostjo ekološkega bombaža.

V Cotonei upoštevajo poštene socialne razmere, pravično trgovino in ekološko kmetovanje.

Posteljnino, brisače, kuhinjske krpe, posteljnino za otroke… Cotonea najdete v Zeleni trgovini, Ljubljana, BTC- dvorana A-klet ali na spletu www.zelenatrgovina.si

Ženske v Ugandi so ponosne, rade imajo čista in raznobarvna oblačila in na tej fotografiji nosijo svojo najboljšo obleko. Živijo s svojimi družinami na severu, v bližini mesta Gulu in delajo za podjetje Cotonea. Od tega projekta živi skupno 50.000 ljudi.

20 let je bila v tej regiji državljanska vojna. Šele sredi leta 2010 se je zaprlo zadnje begunsko taborišče in ljudje so se vrnili v svoje vasi. Kljub državljanski vojni so se obdržala znanja ekološkega kmetovanja, ki so se prenašala iz roda v rod. Na področju Cotonea projekta ekološkega bombaža rastejo danes močne, zdrave rastline in bombaž, ki prinaša dobro letino.

Dober denar za dobro službo. Pobrana količina se stehta in dokumentira. Plačilo se izplačuje v gotovini.
1000 ugandskih šilingov je vrednih 0,30 cente.
Skladišče v Faserflausch-u je napolnjeno skoraj do strehe. Pridelek je bil po pričakovanjih uspešen. Po težkem fizičnem delu, so vsi utrujeni, a srečni.

Celotni pridelek je natančno zabeležen v debeli beležnici. Kakšna je letina? Kakšni so stroški? Ob koncu dneva vsakdo ve, kakšna je nagrada za njegovo delo. Kmetje v projektu lahko povedo svoje mnenje zelo resno. Lahko izrazijo svoje želje in skrbi. A pogajanja se lahko začnejo šele po pozdravnem evangeliju in molitvi

Otroci so ponos in bogastvo ugandskih staršev. Družine z 8 ali celo 10-12 otroci niso redkost. Ta družina se je s ponosom postavila pred svojo novo kočo, ki je prevlečena z blatnimi opekami. Uganda je zelena, dež pada skozi vse leto, še posebej v deževnem obdobju. Nekoliko manj pa od septembra do februarja. Skozi vse leto je dnevna temperatura od 25 in 28 stopinj.

Keyvisuals-11_01

Odmor v senci s slamnato streho v mirni tišini pod žgočim soncem. A vtis suše je zavajajoč. Uganda je zelena, dež pada skozi vso leto, še posebej v deževnem obdobju. Relativno malo pa v obdobju od septembra do februarja.

Keyvisuals-12_01

Kuhanje, prehranjevanje, spanje- vse v isti sobi. Življenje pa se odvija na prostem: skozi vse leto so temperature podnevi med 25 in 28 stopinj.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8