BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Odgovori na vprašanja glede trajnostnih daril

Izdelki, ki jih ponuja vaša trgovina so po svoje posebni. Kaj je njihova največja posebnost za kupce?

Izdelki v naši trgovini so izdelani iz 100% naravnih in ekoloških materialov. Ne vsebujejo sintetike, poliestrov ter nobenih škodljivih kemičnih obdelav. V večini se izdelujejo po starih tradicionalnih postopkih, v butičnih količinah, kar omogoča skrbno in smotrno ravnanje tudi z naravnimi viri. Poleg postopkov obdelav, zagotavlja neškodljivost izdelkov tudi to, da so izdelani po načelih in v skladu s pravično trgovino. Tudi cenovna politika pri teh izdelkih je popolnoma drugačna, kot pri konvencionalnih izdelkih. Tu ni nerealno postavljenih visokih cen ter potem popustov ob vseh možnih ''marketinških'' praznikih, temveč je cena postavljena realno glede na kakovost izdelka. Tako ne le, da izberete kakovosten in zdrav izdelek, ti izdelki imajo neko pozitivno dodano vrednost. Ob tem podprete obrtnike ter male podjetnike in cel kup projektov, ki potekajo pri nas in po celem Svetu. Realne cene lahko ponudimo tudi zato, ker direktno sodelujemo z vsemi proizvajalci. Torej ne plačujemo vmesnih preprodajalcev in vseh tistih, ki trgujejo le na papirju (in so poznani kot največji zaslužkarji pri prodaji konvencionalnih izdelkov). Pri konvencionalnih izdelkih žal marsikdaj večinski del cene predstavlja ravno strošek marketinga in tistih pribitkov in zaslužkarjev, ki z izdelavo ter kakovostjo izdelka nimajo dosti skupnega.   

Na kakšen način spoštujete načela pravične trgovine in zakaj so vaša darila - trajnostna?

Zaradi vedno slabšega stanja delavcev izven Evrope in zadnja leta vedno slabšega stanja tudi pri nas, mi je še posebej pomembno, da so surovine in izdelki izdelani znotraj projektov pravične trgovine. Običajno smo ljudje narejeni tako, da se nas življenje tam daleč ne tiče. A glede na dejstvo, da mnogih surovin za izdelke, ki jih imamo v vsakodnevni rabi, ni zmožno gojiti ali pridelovati v Evropi, je smiselno, da pozornost usmerimo tudi tja. Še posebej glede na dejstvo, da se večino toksičnih kemikalij iz izdelkov ne da sprati oziroma popolnoma odstraniti iz izdelka. Če si lahko privoščimo malo naivne optimističnosti, bi dejansko moralo biti obratno. Načela pravične trgovine bi morala veljati v osnovi, saj je etično poslovanje edino, ki lahko prinese pluse vsem, ne le peščici posameznikov. In Svet bi funkcioniral drugače. Bolje. Za vse. Saj gre tu za skrb in varnost delavcev, ohranjanje okolja, obnavljanje naravnih virov ter zdrav izdelek tudi na koncu te verige - za končnega uporabnika. Saj če proizvajalec skrbi, da svojih delavcev ne izpostavlja škodljivim kemikalijam, posledično to ''prinese'' tudi zdrav izdelek za VAS.

Zadnja leta - v tem norem svetu, kjer raje podarjamo materialne stvari, kot svoj čas ter naklonjenost našim najbližjim, zagotovo bolj podpiram obdarovanje z izdelki, ki imajo neko dodano vrednost. Ali vam jih pridela lokalni kmet ali izdela lokalni obrtnik ali podarite obvestilo, da ste podarili določen znesek neprofitnemu društvu, če pa podarjate izdelke, ki prihajajo iz tujih držav, pa naj bodo izdelani znotraj projektov pravične trgovine. Saj z vsakim izdelkom v dom ljubljene osebe prinesete tudi energijo tega izdelka. In verjetno se boste strinjali, da ta mora biti dobra. Na splošno pa naj se kupuje manj in tisto bolj kakovostno, za dolgi rok uporabe oziroma za ponovno rabo izdelka v kakšni drugi obliki. Če so izbrani kakovostni izdelki, lahko rjuha postane prt, kuhinjska krpa ali krpa za prah. Pletena deka lahko postane šal ali pokrivalo za mačko ali psa,… Predvsem v tekstilu je zadnja leta stanje obupno. V kolikor smo včasih humanitarno razveseljevali ljudi s posteljninami ter oblačili tam daleč v tretjem Svetu, sedaj oni izdelujejo poceni oblačila, ki se prodajajo razvajenim kupcem v Evropi, potem pa jih v obliki odpadkov ponovno dobijo nazaj. Ker je v Evropi odpadkov preveč, ter se jih ponekod ne sme več sežigati, ker so izdelki preveč toksični, odlagamo sedaj svoje odpadke na druge kontinente. Če so izdelki, ki so mnogokrat oprani, še vedno toksični tudi v svoji zadnji fazi, lahko ob tem vidite tisto drugo- temno plat medalje tovrstnih izdelkov.

Kateri izdelki za moške, ženske ali otroke so pri vas še posebej iskani ali pa bi jih izpostavili zaradi svojih posebnosti?

Predvsem bi izpostavila naša ležišča in ostale izdelke za dom, ki so izdelani pod našo lastno blagovno znamko v Sloveniji. Zagotovo je ena najbolj smiselnih stvari, ki jih lahko storimo za varnost svojega zdravja, da ne spimo v toksičnem okolju. Med spanjem namreč telo miruje in LE takrat potekajo glavne funkcije telesa, ki omogočajo rast, celjenje, obnovo celic ter odplavljanje oziroma razstrupljanje toksičnih snovi iz telesa. In ne bodo nas rešila nobena prehranska dopolnila za krepitev ter razstrupljanje telesa. Če smo obdani s sintetičnimi izdelki (ležišče, posteljnina, rjuha, spodnje perilo), na katere so, da bi pričarali dobre lastnosti naravnih izdelkov, nanesli en kup kemičnih obdelav (proti pršicam - insekticidi, proti mečkanju in krčenju – formaldehid), toksini vsako noč ponovno vstopajo v telo. Telo lahko namreč opravlja le eno delo naenkrat - ali se zdravi in obnavlja ali se vsako noč spopada z nenehno novimi toksičnimi snovmi.

Ravno znanje o škodljivosti modernih obdelav ter tkanin, je na naše police pripeljalo čiste, naravne izdelke za dom ter oblačila, ki v svoji naravnosti omogočajo vse to, kar naše telo potrebuje – zračnost ter konstantno naravno ohranjanje telesne temperature. Torej brez potenja, saj se tako ujamemo v začaran krog. Sintetične tkanine pospešujejo potenje, med potenjem, pa se naše pore še bolj odprejo in tako vse kemikalije še lažje vstopijo v naše telo ter krvni obtok.

In če oblačilo, ki nam ''dela'' potenje, pač slečemo ter zavržemo, je seveda pri izbiri izdelkov, ki so dražji ter so v uporabi precej let, pazljiva izbira še toliko večjega pomena. Seveda tudi pri izdelkih za otroke. O toksinih v kozmetiki ter o kemikalijah v prehrani je že precej govora, pri izdelkih za dom in oblačilih pa žal veliko premalo. Pri dojenčkih ter otrocih, kjer se imunski sistem šele vzpostavlja, pa so toksične obremenitve še hujše.

Trenutno so najbolj iskani izdelki pri nas: ležišča, ki so naš glavni program in smo po njih najbolj prepoznavni, za darila pa predvsem deke iz 100% volne, spodnje perilo iz volne in svile ter nekaj tudi oblačila iz konoplje ter lanu. Gre za izdelke, ki imajo vse zgoraj opisane lastnosti, ki jih izdelek mora imeti. Res je, da niso izdelani po zadnjih modnih smernicah, bodo pa s svojo klasično lepoto ter vrhunsko kakovostjo uporabni res vrsto let.  

Ali v prazničnih časih ponujate še kakšne posebne ugodnosti ali popuste in kako poteka nakup po spletu?

Pri izdelkih iz lastne proizvodnje nudimo določene ugodnosti, ki pa ne veljajo le sedaj med prazniki, temveč vse dokler se surovine ne podražijo. Ugodnosti na raznovrstne praznike pa žal ne nudimo. Če jih ne moremo na slovenske praznike, jih zagotovo ne želimo niti na ameriške (Black Friday, Valentinovo, Cyber Monday,…). Ker delamo v skladu z vrednotami pravične trgovine, tudi ni na mestu, da prodamo danes kupcu izdelek za npr. 200€, jutri drugemu kupcu enak izdelek za 80€. Ali obratno. Pravično? Ne bi rekla.

Ugodnosti tudi ne moremo nuditi, ker so cene postavljene realno glede na kakovost, ker naši izdelki niso sezonski, nimajo kratkega roka uporabe ali delovanja, nikoli ne gredo iz mode, nam ne delajo gneče v skladišču, niso izdelani ali kupljeni v velikih količinah in nimajo pribitkov na ceno za popuste na marketinške praznike.

Res je, da se je delež nakupov prestavil na splet. Ampak manjši delež, ki upam, da bo omogočal poslovanje ter vzdrževanje podjetja kot celote, dokler se trgovina ne odpre ponovno. Žal je mišljenje, da sedaj vsa podjetja prodajamo pač preko spleta in od doma, napačno.

Vrtimo se v nekem začaranem krogu. Zaradi vedno nižjega standarda v državi se nakupi cenovno ugodnejših tujih izdelkov povečujejo in v kolikor raste na eni strani finančna podpora tujim podjetjem, se na drugi strani šibi in uničuje slovensko gospodarstvo-  na ta račun se izgubljajo delovna mesta. Slovenski izdelek tako postaja za kupce finančno vedno težje dosegljiv ali v njihovih očeh precenjen.     

Je pa v tem času glede na raziskave opazen močan porast nakupovanja ravno v spletnih trgovinah, ki do kupcev dostopajo preko agresivnega oglaševanja v medijih ter spletnih brskalnikih, izdelki do kupcev pa pridejo direktno iz tujine. Ta podjetja v Sloveniji nimajo pa niti sedeža podjetja, niti skladišča, torej ne plačujejo davkov ter ne prispevajo k naši državni blaginji. Na kratko – od teh množičnih nakupov preko spleta, slovensko gospodarstvo nima nič. Le obremenjenost dostavnih služb je toliko večja. A tu seveda ni toliko krivda kupcev, saj oni  večini primerov v dobri veri pač kupujejo na spletnih straneh, za katere menijo, da so slovenske, saj je vse zapisano v slovenščini, dejansko pa tako nevede namesto slovenskih, podpiramo podjetnike in gospodarstvo v tujini. V teh časih je to še dodatni udarec za naše gospodarstvo. Usihanje le tega, pa bo na dolgi rok prineslo poslabšanje tudi v že tako osiromašenih delih javne uprave – v zdravstvu, izobraževanju, socialni in pokojninski varnosti, ...

Ker se zavedam, da se med masovnim oglaševanjem gigantov promocija manjših podjetnikov na spletu popolnoma izgubi oziroma ne moremo po finančnih vložkih za promocije konkurirati velikim oglaševalcem, ponujam slovenskim podjetnikom na naši spletni strani www.zelenatrgovina.si, brezplačno možnost promocije njihovih izdelkov ali storitev. Ker če kdaj, potem je to sedaj. Da se fokus usmeri v krepitev domačega dela, znanja, povezovanja ter na dolgi rok tudi ustvarjanja novih delovnih mest.

In če lahko ob tej priložnosti malo potrkam na vest nas vseh, kot potrošnikov. Da pri naših vsakodnevnih odločitvah postane vodilo manj je več, ter da včasih malo bolj vklopimo zavedanje in razum ter sebi zastavimo že prežvečeno vprašanje, ki pa edino lahko prinese dolgoročne rezultate za splošno dobro - KOMU bom namenil svoj denar in KAJ želim z njim podpreti? In če vidite celotno sliko ter se ob tem zavedate kompleksnosti ter pasti globalizacije, vas ob tej priložnosti prijazno pozovem, da kupujete lokalno ter od slovenskih podjetij. Ob naročanju izdelkov preko spleta, pa preden položite izdelke v košarico, preverite (običajno pod kategorijo O nas ali Kontakti), ali so navedeni podatki slovenskega podjetja - z naslovom ter splošnim delovanjem v Sloveniji.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8