BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Slaba stran nenehnega napredka

Potrošnik postaja iz dneva v dan vse bolj zahteven. Njegove želje silijo proizvajalce raznovrstnih izdelkov v včasih že popolnoma skrajna dejanja. Lastnosti izdelkov, ki morajo biti odporni na madeže, na mečkanje, na krčenje, morajo biti anti-statični, anti-alergijski, trajni,… zahtevajo svoj davek. V današnjem času je zaradi škodljivih sestavin, ki so skoraj v vsakem izdelku, ki ga užijemo ali uporabljamo, 100% ekološko usmerjeno in zdravju popolnoma neškodljivo življenje le utopija. A dolgoročno je zaradi našega zdravja smiselno, da smo pri izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno in še posebej pri izdelkih za otroke, še posebej pazljivi.

Realna cena izdelka

Ljudje smo mnogokrat za izdelek znane blagovne znamke (ne govorimo o tehničnih ampak predvsem o tekstilnih in kozmetičnih izdelkih) pripravljeni plačati več. To nam je nekako samoumevno. Ali ni morda bolje, da zaradi ohranjanja lastnega zdravja in okolja postanemo bolj pozorni na druge stvari?

Proizvodnja bombaža ni naša stvar

Bombaž je zaradi pogojev dela, množične porabe vode in količine uporabljenih pesticidov (bombaž privablja mnoge žuželke in zato pridelavi uporabijo kar 25% vseh insekticidov 10% pesticidov na svetu) eden od najdražjih pridelkov na svetu. Mišljenje, da zmanjšanje svetovne uporabe pesticidov ni pomembno tudi za nas, je napačno. Samo v vednost- pesticidi, ki so jih uporabili v Veliki Britaniji, so v 7 dneh ''prispeli'' v južno Ameriko. Sledi insekticidov uporabljenih v tropskih območjih so našli celo na Arktiki. Globalni zračni tokovi in orkani širijo pesticide po celem svetu. Slovenija zagotovo ni izjema.   

Bombaž je naravno vlakno le, ko je vzgojen v naravnem okolju in NE s sintetičnimi derivati

Ekološko gojen bombaž raste v zemlji brez dodanih pesticidov, herbicidov in drugih toksinov, semena le teh NISO pridobljena z genetskim modificiranjem. Ekološka pridelava izboljšuje kakovost zemlje s kolobarjenjem. Tako prst zadržuje več vlage in poraba vode je precej manjša. Plevel odstranjujejo predvsem fizično, predvsem z ročnim okopavanjem in ne s herbicidi. Proti golazni se borijo z naselitvijo ''dobrih '' žuželk, ki se prehranjujejo s škodljivci in ne s škropljenjem z insekticidi in pesticidi. Pred obiranjem se znebijo listov tako, da počakajo na padec temperature, ki povzroči,da listje odpade in NE s kemikalijami. Bombaž je obran ročno (ni smukanja listov, strojne obdelave ali kemikalij). Takšni postopki pridelave izboljša rodovitnost zemlje in varuje delavce na teh gojiščih pred zastrupitvami, hkrati pa ohranja kvaliteto okolja za nas in prihodnje generacije.

Zakaj je za organski bombaž treba plačati več?

Bombaž je organski le, če je njegova pridelava neškodljiva od samega začetka do končnega proizvoda. Organski bombaž je pridelan brez pesticidov, herbicidov in drugih toksinov. Uporabljajo se barve z majhnim učinkom, ki ne vsebujejo težkih kovin. Zmečkanost izdelkov zmanjšujejo z dodajanjem krompirjevega škroba in ne s formaldehidom. Neodvisna organizacija Control Union Certifikations, ki podeljuje GOTS certifikat, zagotavlja visoko kakovost izdelka, okolju in ljudem neškodljivo ekološko proizvodnjo in mnogo več. Zavezani so k dolgoročnemu ohranjanju okolja in k družbeno odgovornemu ravnanju z zaposlenimi (FAIR TRADE - socialno in zdravstveno varstvo, urejen plačilni sistem, določen del zaslužka morajo dati za gradnjo šol, zdravstvenih ustanov, prepovedano je delo otrok,..).

Kot vestni potrošniki moramo biti pripravljeni na svoja ramena prevzeti nekatere od teh stroškov. A ne glede na vsa ta dejstva, je izbira naravnega izdelka v prvi fazi skrb za lastno zdravje in zdravje vaše družine.

 

otroška oblačila

 Dojenčki so še posebej občutljivi na škodljive in agresivne sestavine, ki jih lahko vsebujejo hrana, kozmetika, oblačila, plenice, igrače ...

Udobna, zdrava in obstojna OTROŠKA oblačila iz organskega bombaža: Očem všečno in na otip prijetno oblačilo ni nujno tudi zdravo za vašega malčka. Lepe barve tkanin lahko v sebi skrivajo nevarne sestavine, ki bi utegnile dražiti mehko kožo (pri otrocih se lahko pojavijo rdeča lica in ušesa, temni krogi pod očmi, hiperaktivnost, tudi vedenjske in učne težave). Še posebej bodimo pozorni ob izbiri oblačil v prvih mesecih starosti otroka in kasneje ob izbiri spodnjega perila oziroma tkanin, ki se najbolj dotikajo kože.

 posteljnina iz organskega bombaža

Večina konvencionalnih posteljnine je izdelana s kemikalijami, ki povzročajo nekatere vrste raka in težave z alergijami.

Ena od najbolj strupenih snovi, ki se uporablja pri predelavi bombaža, je formaldehid- znana rakotvorna snov. Ob konvencionalni pridelavi bombaža uporabljajo to kemikalijo za zmanjšanje gub tkanine. Prepričani smo, da bi verjetno vsak od nas raje  spal na nekoliko zmečkani posteljnini, kot vsako noč 6 do 8 ur vdihaval škodljive kemikalije, ki povzročajo glavobol.

 spodnje perilo

Še posebej moramo biti pozorni pri izdelkih, ki se najbolj dotikajo kože.

Izdelki iz organskega bombaža so zračni, udobni, dobro vpijajo vlago, prijetno mehki, ne vsebujejo alergenov, imajo močnejša vlakna v primerjavi s kemično obdelanim bombažem in so trajnejši

palec twitter 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8