BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Naravna nega za sončenje

Zaradi tanjšanja ozonskega plašča so sončni žarki vedno močnejši in vedno bolj škodljivi, zaščitna sredstva pred soncem pa vedno bolj agresivna in koži neprijazna. S pomočjo aromaterapije ter uporabe hladno stiskanih olj in masel ter eteričnih olj lahko kožo tudi poleti negujemo na povsem naraven način. Brez škodljivih učinkov za zdravje, živali ali okolje.

Kožo najbolje zaščitimo pred opeklinami in poškodbami, če se sončimo zmerno in previdno ter se sončnim žarkom ne izpostavljamo med 11. in 16. uro popoldan. Zelo je pomembno, da kožo na sončenje ustrezno pripravimo, da med sončenjem poskrbimo za primerno zaščito, še posebej ljudje z bolj občutljivo kožo in svetlejšo poltjo, in da jo po sončenju tudi pravilno negujemo in nahranimo.

Priprava kože na sončenje

Hladno stiskana olja in masla so odlična izbira, če želimo kožo pripraviti na poletne sončne žarke in poležavanje v gorah ali na plaži. Med njimi so najboljša sezamovo olje, lešnikovo olje, orehovo olje, avokadovo olje in olje navadnega rakitovca. Za najboljši učinek je z nego priporočljivo začeti čim prej, idealno bi bilo dva meseca pred sončenjem, vsekakor pa vsaj dva tedna prej.

Najpomembnejše je olje rakitovca, ki vsebuje veliko vitamina C in E ter največ betakarotena med vsemi rastlinskimi olji. Zaradi visoke vsebnosti betakarotena dobro pripravi kožo na sončenje, saj različne raziskave kažejo, da zmanjša njeno občutljivost na sončne žarke. Hkrati deluje proti prostim radikalom, s čimer kožo ščiti pred poškodbami, nastankom gubic in prezgodnjim procesom staranja.

Za pripravo kože na sončenje lahko vsa olja razen olja navadnega rakitovca uporabljamo samostojno, olje rakitovca pa zaradi njegove učinkovitosti dodamo v mešanico le do 5 odsotokov. Je tudi močne oranžno-rdeče barve, ki lahko kožo malce obarva in pusti sled na oblačilih. Za večjo učinkovitost si lahko pripravimo tudi negovalno mešanico, ki bo kožo lepo nahranila, navlažila in pripravila na sončne žarke.

Oljna mešanica za pripravo na sončenje

97 ml sezamovega ali lešnikovega ali orehovega ali avokadovega olja

3 ml olja navadnega rakitovca

ali

45 ml sezamovega ali lešnikovega ali orehovega olja

52 ml avokadovega olja

3 ml olja navadnega rakitovca

Sončenje z naravnimi olji in masli

Tudi za sončenje lahko uporabimo hladno stiskana olja in masla, seveda pa je pri tem ključno, da se sončimo izključno v jutranjem in pozno popoldansekm času. Najprimernejša olja in masla za sončenje, ki vsebujejo zaščitni faktor, so olje makadamije (SPF 6), sezamovo (SPF 4), avokadovo (SPF 2 do 4) in jojobino olje (SPF 4) ter karitejevo (SPF 4 do 6) in kokosovo maslo (SPF 2).

Zaščitni faktor 6 vsebuje tudi olje konoplje, ki pa je zaradi visoke vsebnosti omega 3 in omega 6 maščobnih kislin precej nestabilno in zato neprimerno za uporabo na soncu, saj zaradi hitre oksidacije pride do nastanka koži škodljivih prostih radikalov. Najstabilnejša med olji za sončenje so jojobino olje ter kokosovo in karitejevo maslo, za zaščito pred poškodbami pa je najbolj učinkovito olje rakitovca.

Za poletno maziljenje telesa sta čudoviti tudi čisto kakavovo maslo in ekstra deviško olivno olje, ki sta skorajda brez zaščitnega faktorja, ampak koži poleg kokosovega olja omogočata neverjetno lepo porjavitev. Za naravno zagorelo polt lahko posamezna olja in masla uporabimo samostojno, za boljšo zaščito in stabilnost pa lahko pripravimo oljno mešanico.

Preprosta oljna mešanica za sončenje

60 ml kokosovega masla

40 ml avokadovega olja

24 kapljic eteričnega olja sivke (po želji)

Oljna mešanica za sončenje

42 ml kokosovega masla/olja

35 ml sezamovega olja ali olja makadamije

20 ml avokadovega olja

3 ml olja navadnega rakitovca

24 kapljic eteričnega olja sivke (po želji)

Hranilno-obnovitvena nega kože po sončenju

Po sončenju je potrebno kožo dobro navlažiti in nahraniti, v primeru poškodbe oz. sončnih opeklin pa poskrbeti za pomiritev in regeneracijo. Za to odlično poskrbimo z oljem šentjanževke, še posebej v kombinaciji z ognjičevim oljem in oljem navadnega rakitovca. Kožo učinkovito obnavlja tudi olje muškatne vrtnice, arganovo olje, olivno olje in olje aleksandrijskega lovorja, avokadovo pa jo čudovito nahrani. Uporabimo jih lahko samostojno ali v poljubni mešanici z dodatkom eteričnih olj.

Preprosto negovalno olje za nego kože po sončenju

60 ml olja šentjanževke

40 ml avokadovega olja

Obnovitveno olje za nego poškodovane kože po sončenju

95 ml olja šentjanževke ali aleksandrijskega lovorja

5 ml olja navadnega rakitovca

24 kapljic eteričnega olja sivke

16 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije

ali

60 ml olja šentjanževke ali aleksandrijskega lovorja

35 ml avokadovega olja

5 ml olja navadnega rakitovca

24 kapljic eteričnega olja sivke

16 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije

In kako pripravimo oljne mešanice?

V temno stekleničko najprej dodamo eterična olja, jo zapremo in posvaljkamo med dlanmi, da se eterična olja dobro premešajo. Nato dodamo osnovna olja, zapremo in pretresemo. Oljno mešanico uporabljamo po potrebi in hranimo na temnem in hladnem mestu. 

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8