BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Eterična olja kot naravni repelenti

Poletni dnevi so tukaj in z njimi tudi vsa živa bitja, ki jih pozimi ni. Tako majhna, pa tako zoprno lahko ugriznejo ali pičijo! A so del narave, naravnega ekosistema, zato jih moramo sprejeti, seveda pa to ne pomeni, da se pred njimi ne smemo zaščititi. In kot pravi rek, boljša je preventiva kot kurativa.

Konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupimo v večini drogerij in trgovin, praviloma vsebujejo precej dražilnih in zdravju škodljivih snovi, kot je na primer DEET. DEET je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v repelentih, ki je pravzaprav insekticid!? in ima lahko več stranskih učinkov, od izpuščajev, mišičnih krčev in zmedenosti, še posebej pa je škodljiva za nosečnice in otroke.

Aromaterapija, po drugi strani, nudi vrsto čudovitih eteričnih olj, ki vas lahko na povsem naraven način zaščitijo pred nezaželenimi obiski, piki in ugrizi različnh insektov. Najbolj učinkovita so eterična olja limonske trave in citronele, čajeve mirte, sivke, (limonskega) evkaliptusa, rožne pelargonije, poprove mete, nageljnovih žbic in timijana. Insektov se lahko ubranite z zaščito prostora ali z uporabo repelentov na telesu.

Prostor lahko zaščitite na več načinov: z uparilniki in razpršili za zrak, z dodajanjem eteričnih olj v sveče ali svetilke ali z odišavljenimi trakovi, ki jih lahko obesite na okna, vrata, drevo ali pod strop. Uporabite lahko posamezna eterična olja ali pa si pripravite spodnjo sinergijsko mešanico. V izparilnik dodajte 4 do 8 kapljic mešanice, v svečo ali svetilko pa do 5 kapljic.

Mešanica za odganjanje insektov

8 kapljic eteričnega olja limonske trave

4 kapljice eteričnega olja čajeve mirte

6 kapljic eteričnega olja limonskega evkaliptusa

Repelent v razpršilu za prostor

100 ml vode ali hidrolata

60 kapljic eteričnih olj

Eterična olja na različnih ljudeh delujejo različno. V repelentu za telo lahko uporabite zgornjo mešanico, pri nekaterih pa je najbolj učinkovito že kar samo eterično olje prave sivke, tudi limonske trave ali rožne pelargonije. Za oljni repelent kot osnovo uporabite olje aleksandrijskega lovorja, sezamovo olje ali olje makadamije, ki jim lahko dodate tudi olje indijske melije (neem). Za razpršilo pa naj bo osnova hidrolat sivke, rožne pelargonije ali virginskega nepozebnika.

Oljni repelent

10 ml osnovnega olja

10 kapljic eteričnih olj

Repelent v razpršilu za telo

100 ml hidrolata

30 kapljic eteričnih olj

V temno stekleničko (z razpršilko) kanite eterična olja, dodajte hidrolat ali osnovno olje, zaprite in dobro pretresite. Repelent uporabite po potrebi na izpostavljenih delih telesa. Repelent v razpršilu pred vsako uporabo dobro pretresite. Hranite ga na suhem in hladnem mestu.

Naravni repelenti dobro delujejo, še posebej, če jih uporabimo hkrati na telesu in v prostoru. A pogosto se zgodi, da insekti vseeno najdejo pot do našega telesa. In takrat lahko srbi ali celo boli. V takšnih trenutkih sta nepogrešljiva prva pomoč eterični olji sivke in (nemške) kamilice, ki jih lahko v teh primerih izjemoma uporabite nerazredčeni, po kapljicah neposredno na prizadetem mestu.

Oglejte si tudi naše svečke, ki s svojim vonjem po limoni odganjajo komarje.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8