BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Hej ti, odpri oči

.... IN SE ZAVEDAJ SVOJE MOČI
Prvi Covid Test je mimo.
Kako jim je uspelo? Glede na videno - odlično.
Sem slišala včeraj komentar v BTC-ju, da bodo ubogi študenti sedaj brez dela, ker jim ne bo več treba stati pred trgovinami. Pa bi se dalo o tovrstnem ''delu'' napisati cel roman.
Kje so časi, ko so študenti opravljali delo v gostinstvu, trgovinah, selitvenih servisih…? V preteklosti. In namesto, da obžalujemo njihovo delo, se raje ozrimo na dejstvo, da se je potreba po njihovem delu zmanjšala na račun zmanjšanega dela domala v vseh dejavnostih. Oziroma se je morda nekje celo malo povečala, a na račun odpuščanja predhodno redno zaposlenih delavcev. Kar pa za družbo zopet ni ok.
Žal so na enakem mestu kot študenti pristali tudi mnogi zaposleni, od katerih bodo nekateri zaradi pomanjkanja dela na svojih osnovnih delovnih mestih, ob novih odlokih v prihodnosti, lahko opravljali vsaj delo varnostnika, nadzornika, inšpektorja, medicinskega kadra v večjih korporativnih podjetjih. Slaba in žalostna tolažba.
Malemu gospodarstvu in mnogim doslej raznolikim dejavnostim ne kaže ravno dobro.
Mali podjetnik se pač nima komu žalit. Niti se večina izmed nas ne želi. Tovrstno delo smo izbrali iz različnih interesov in na poti naših lastnih življenjskih odločitev.
Želim le, da vsi odpremo oči in pogledamo na situacijo širše in nekoliko dlje.

Hej, ti

Če bomo tako nadaljevali, bomo v Sloveniji lahko vsi oziroma tisti, ki bomo poslovno sploh preživeli, opravljali le še neko sezonsko delo. Pol leta oziroma še manj, bomo kolikor toliko delali in varčevali za tisti preostanek leta, ko bomo zaradi strogih omejitev vseeno morali plačevati vse stroške, a bomo zaradi upada prometa, seveda dihali na škrge ter reševali obstoj podjetja, kakor bomo znali in kolikor dolgo bomo lahko. Če je upad prometa prevelik, fiksni in obratovalni stroški pa enaki kot so bili, lahko znižaš še edini strošek, ki ostane - strošek dela – z odpuščanjem, zniževanjem plač,… Vse dokler podjetja dokončno ne zapreš.
Tako kot mi ne mečemo vseh zaposlenih v javnih upravah v isti koš, tako tudi ne bi bilo prav, da se to počne v gospodarstvu. Za podjetnika, ki v svojem delu ne vidi samo dobiček, so ti koraki, ki jih mora narediti, da podjetje obdrži nad vodo, hudo stresni in se je z njimi težko sprijazniti. Delo v gospodarskih panogah pa že tako v osnovi vemo kakšno je. Danes si, jutri tvojega podjetja in tvojih zaposlenih pač več ni.
In če smo onemogočeni za delo s strani odločevalcev, smo ravno tako onemogočeni tudi na spletu, kjer se na vrhu vseh iskalnikov nahajajo tuja podjetja, ki z denarjem, ki ga dobijo od naših nakupov, pač podpirajo svoja podjetja v tujini in posledično s tem tudi zdravstvo, šolstvo in cel spekter javne uprave - v tujini.
Ne glede na to, kaj z javnim denarjem počne ta ali kakšna druga vlada in vsi njeni priskledniki, na katerih mahinacije tako nimamo vpliva, pa se lahko vedno odločimo, kaj bomo s svojim denarjem počeli mi in komu ga bomo namenili.
Tu je naša moč.
Zato prijazen apel vsem nam – potrošnikom.
Kupujmo pri slovenskih podjetjih, ki imajo tudi sedež podjetja v Sloveniji; ki imajo morda tudi fizično lokacijo v Sloveniji (tako je v proces vključenih več ljudi, stroški najemnin, obratovanja,…ki tudi polnijo skupno blagajno), saj bo le na ta način imelo nekaj ne le slovensko gospodarstvo, temveč tudi javna uprava.
Na ta način se denar ''dela'' in ostaja doma. Na ta način se zadržijo stara in ustvarjajo nova delovna mesta, na dolgi rok se lahko izboljšajo plače tudi v gospodarstvu, tako se zmanjša potreba po najemanju nesmiselnih in obvezujočih kreditih iz tujine, tako se lažje in hitreje odplačuje dolg vsakega izmed nas kot državljana, tako se ob morebitnih spremembah zdravstva, šolstva,… denar lahko nameni tudi za izjemno pomembno reševanje stisk, ki sta jih pri vseh generacijah ti dve leti strahu, izločevanja, jeze, šikaniranja, žalosti, deljenja, osamitve,.. prinesli.
Letos se je samo zaradi volitev to onemogočanje normalnega življenja, končalo že sedaj. Glede na informacije o novih zalogah vsega, kar so tako preračunljivo za varovanje našega zdravja?? uporabljali doslej, se bosta sproščenost in navidezna svoboda zopet končali konec avgusta 2022. Naslednje leto bo sprostitev morda le še od maja do septembra 2023. Če se v kratkem ne postavimo zase, 2024 sprostitve ne bodo več potrebne, ker ne bo nobene težnje po njih, saj bo do takrat tudi ves srednji razred, ki bi sedaj lahko naredil največ, padel oziroma šel v maloro.
Prihaja nekaj mesecev sprostitve in navidezne svobode, a jeseni nas čakajo novi izzivi, na katere upam, da bomo pripravljeni, ker se tovrstnemu omejevanju vsi skupaj, združno moramo postaviti po robu.
In se tako pričnemo končno zavedati, da se vse steka v isti sod. V sod, ki ga moramo nenehno polniti, da denar za ene in druge sploh lahko priteče iz pipice.
Vse omejitve, ki jih je gospodarstvo deležno doma ter ves denar, ki ga zavestno z nakupi pošiljamo v tujino, povzročajo luknje ne le v naših žepih, temveč na dolgi rok tudi v žepih vseh javnih uslužbencev.
Pa dajmo do naslednjih bojev, nov teden pričeti s čisto preprostim vprašanjem: ''Poznaš koga, ki izdeluje ali prodaja XY izdelek oz. koga, ki opravlja XY storitev?''
 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8