BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Učinek metulja

Če se sprehodite po spletnem brskalniku in vtipkate nek izdelek, boste na prvi strani zagotovo opazili najmanj 70% tujih spletnih trgovin. Sicer zapisanih v slovenščini, ampak ko kliknete na kontakt, hitro ugotovite, da ima podjetje sedež in bančni račun v tujini. Običajno je možno plačilo le po povzetju ali z bančno kartico, kar pomeni, da opazite, da je šel denar na tuji račun šele takrat, ko je transakcija že izvedena (ob plačilu po predračunu, bi namreč že takoj opazili, da podjetje ni naše in če ste vsaj malo zavedni potrošnik, boste vsaj kakšen nakup zaradi tega zavrgli).
Koliko denarja ostane ''doma'', če kupite izdelek v tuji ali slovenski spletni trgovini?
V zadnjih letih se je sicer nekoliko znižala meja, ob kateri mora tuje podjetje plačati ddv v državi, v kateri prodaja izdelke, ampak plačilo tega ddv prinese priliv v državno blagajno le enkratno. Meja se je znižala zaradi tega, ker so evropske države ugotovile, da preveč denarja preko spletnih nakupov odteka izven EU. A ob tem je žalostno, da se je njihovo analiziranje in ukrepanje tu ustavilo. Ob tem pa so zapirali in onemogočali delovanje domačih podjetij in 2 leti preko vseh kanalov spodbujali nakupe preko spleta. S strani države tako ni nikjer slišati ali videti nobenih nasvetov kupcem, na kaj naj bodo pozorni in zakaj je dobro, da denar ostaja doma. Jaz tega res ne razumem. Nobenega predvidevanja, kaj forsiranje spletnih nakupov, kjer prevladujejo tuja podjetja, za našo državno blagajno prinese na dolgi rok. Saj je dejstvo, da se zaradi spletnih tujih gigantov, ki vlagajo velike denarje v oglaševanje, izdelki slovenskih podjetij mnogokrat pojavijo na vašem ekranu le takrat, ko direktno vtipkate v brskalnik ime vam že poznanega!!! slovenskega podjetja.
Če dam hitro primerjavo, ki jo lahko povežete z vsakim podjetjem, ki ima sedež in poslovanje v Sloveniji. Jaz recimo za res mini podjetje plačujem mesečno cca. 50 faktur takšnih in drugačnih. Samo za Zeleno trgovino. Od najemnine, plač, obratovalnih stroškov, stroškov računovodstva, telefon, mobitel, internet, bencin, poslovni partnerji, proizvodnja, stavbno zemljišče, …. + tega tudi osebno plačujemo seveda vse stroške povezane z bivanjem, izobraževanjem otrok, študentski dom, prehrano, ostali izdelki za vrt, dom, računalniki, oblačila, plačujemo storitve, počitnice, …..
Kroženje denarja po vsej državi ob nakupu pri slovenskem trgovcu
Si sedaj lažje predstavljate, kako recimo moj prisluženi denar (torej tisti denar, ki ga s svojimi nakupi pustite v moji trgovini) kroži gor in dol po celotni Sloveniji in koliko podjetnikov, obrtnikov, trgovin, ..je na ta način podprtih. In koliko denarja se preko plačila davkov na vseh teh ''postajah'' prelije v državno blagajno – za pokojnine, zdravstvo, šolstvo,.. Od izdelka, ki ga kupite v tuji spletni trgovini, dobi Slovenija 22% od prometa in edini, ki še tu kaj zaslužijo so dostavna podjetja, ki pripeljejo izdelke k vam na dom. In to je vse. Ni nobenega drugega denarnega flowa po deželi.
Zato lahko trdim, da državna blagajna ne trpi le zaradi nespametnih odločitev vlade ter tisočih izlivov denarja v nekakšne ponikalnice, temveč tudi zaradi našega načina potrošništva.
Tako imajo na eni strani vedno večjo premoč tuja podjetja na spletu, v velikih trgovskih centrih (v katerih manjših slovenskih ponudnikov skoraj ni več) pa prav tako prevzemajo pozicije tuji mogotci, manjše trgovine in ponudniki butičnih, domačih izdelkov pa tudi v centrih mest zaradi nezmožnosti plačevanja ter poslovanja zapirajo svoja vrata kot po tekočem traku.
Zaposleni v državnih podjetjih - nimajo vsi enakih pogojev, kaj šele privilegijev
Tudi v državnih podjetjih je stanje daleč od pravičnega. Protestirajo ravno tisti, ki očitno po končanem ''vojnem'' stanju zadnjih dveh let še vedno želijo biti deležni določenih bonusov, za katere pa denar ni bil ustvarjen, ampak izposojen. Zaradi pretekle in dodatne zadolženosti bomo več desetletni sužnji EU, saj vseh nakopičenih dolgov še nekaj naših generacij ne bo odplačalo. Če ne bo doma ustvarjenega denarja, se bo ta dolg vlekel do nezavesti. Na drugi strani pa imamo tiste, ki bi si seveda vsekakor zaslužili vsaj dostojno plačo, pa jim delodajalec plačuje dodatek do minimalne plače. In takih je ne le v privatnih ampak tudi v državnih podjetjih mnogo. Kaj pomeni za dostojanstvo človeka, ki dela ves mesec in si po mnenju njegovega delodajalca ne zasluži niti minimalne plače? Mnogo teh državnih in privatnih podjetij pa na koncu leta vseeno pridela kar konkretne dobičke. Če se gospodarstvo ne bo postavilo na noge, bo slej kot prej klecnil tudi državni aparat, saj se zaradi zapiranja v gospodarstvu tisti, ki so prej ustvarjali prihodke, prestavijo na drugo stran – med prejemnike državne pomoči. In gospodarstvo ima nešteto različnih dejavnosti, ki so pomemben donos k razvitosti družbe. Čeprav je donos vsakega manjšega podjetja v primerjavi z velikimi majhen, če pogledamo količino teh podjetij pa vsekakor ni zanemarljiv.
Učinek metulja
Zavedati se bo treba, da bo za ''lakoto'' nas v gospodarstvu prišla tudi slabša kakovost življenja vseh tistih, ki trenutno brezskrbno še prejemate vsak mesec nakazilo na tekoči račun. Država ni vreča brez dna, pa čeprav glede na razmetavanje z denarjem, mnogokrat to tako kaže. Na koncu kratko vedno potegnemo vsi - le časovni termini so različni.
Sedaj, ko se je stanje s to 3 letno farso umirilo, bo potrebno na novo postaviti državo ter hudičevo delati na tem, da se denar ustvari doma ter tako prislužen kroži in ostaja v Slovenij. Ker drugače bomo lahko le nemo opazovali še večji porast revščine, kolaps zdravstva in šolstva, a tudi šopirjenje mega-kapitalistov, lobistov in takšnih in drugačnih dobičkarjev. Podpirali podjetnike v tujini in financirali zdravstvo, pokojnine, šolstvo, razvoj, tehnologijo v državah onkraj naše meje, ki nam bodo potem milostno prodajali izdelke po xxx cenah nazaj. Slovenska ''raja'' pa bo še naprej pridno zbirala zamaške ter imela solze v očeh ob nešteto humanitarnih akcij za nakup zdravil ter operacije otrok.
Če kdaj, bo sedaj nekaj let res ključno, da se - kolikor le lahko - zaščiti slovensko gospodarstvo, da bodo lahko vsaj nekako funkcionirale tudi druge veje (glej sliko spodaj).
Tako da bi vas ob tej priložnosti prijazno pozvala, da poskušate podpreti slovensko gospodarstvo, obiskujte fizične trgovine in če že nakupujete preko spleta, vsaj določene izdelke kupite od slovenskih podjetij in preverite, ali so navedeni podatki sedeža podjetja - z naslovom ter splošnim delovanjem - v Sloveniji.
V imenu mnogih podjetnikov, ki še vztrajamo, se vam iskreno zahvaljujem za pozornost in za vsak vaš nakup ❤️ in podporo.
 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8