BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Manj ponosa in pohlepa,...

Manj ponosa in pohlepa, več ponižnosti in velikodušnosti

V mesecu juniju, ki so ga razglasili za mesec ponosa, je Dr. Will Tuttle objavil prispevek, v katerem se dotika tudi ponosa, ki ga on vidi kot enega izmed najškodljivejših strupov, ki nam ga oblastniki vsiljujejo ter ves čas uporabljajo kot orožje proti nam.

Načrtno se promovirajo in spodbujajo ves čas le ''strupi'', ki so v mnogih tradicijah navedeni kot smrtni grehi. Zakaj? Ker povečujejo dobiček, nas socialno, etično in psihično slabijo in tako lažje izkoriščajo. Tako nas s pretvezo, da jim je mar, ves čas zasipajo s sporočili, ki spodbujajo npr. ponos.

Kaj točno je ponos?

Z vidika psihičnega in duhovnega zdravja je eden najškodljivejših strupov, ki je kljub temu opevan kot vrlina. Značilnost sociopatskih sil je taktika preobrata, obračanja stvari na glavo, da bi druge zmedli in prevladali nad njimi. Bolj kot smo pokvarjeni, da opustimo duhovne vrednote, kot so ponižnost, integriteta in samozavest, lažje nas je nadzorovati. Ponos nas naredi ne učljive, z njim zapiramo misli in srce. V otroštvu smo običajno ponosni na priznanja za svoje dosežke, a le ti temeljijo na ugajanju drugim in ne na pristnem samospoštovanju. Ponos nas ločuje od škode, ki jo povzročamo drugim.

Tako smo ponosna vrsta, nadrejena živalim in naravi in konec koncev tudi drugim ljudem. To je skriti bes, ki poganja naše bolezni, vojne in nesrečo. Prevzetnost kot višja stopnja ponosa izkrivlja percepcijo in vodi v neumnost ter nezmožnost razumevanja resnične situacije. Kar se kaže lahko kot lahkovernost, saj mnogi padejo v medicinske, politične in prehranske načrte, ki nas spreminjajo iz suverenih in ustvarjalnih posameznikov v potrošnike, ki jih je potrebno in jih je zelo lahko izkoriščati.

Ostali smrtni grehi - ponos, pohlep, poželenje, zavist, požrešnost, jeza in lenoba – so promovirani in slavljeni v naših medijih, politiki, izobraževanju in kulturi. Najbolj pohlepni ljudje so žal najbolj cenjeni in spoštovani. Svoje bogastvo so spremenili v moč in za lastno korist ne izkoriščajo le naših vlad, temveč mnogo institucij v naši državi. Svetovni gospodarski forum, Svet za zunanje odnose, Združeni narodi, Svetovna zdravstvena organizacija, skupina Bilderberg, … si prizadevajo koncentrirati in centralizirati moč.

Celotni temelj naše družbe tako temelji na pohlepu in zablodi, da nam bo pohlep prinesel srečo in da so tisti, ki trošijo najbolj vpadljivo, vredni uživanja najvišjega statusa. Tretji smrtni greh je poželenje. Milijarde se vlagajo v lepotno, modno, športno, filmsko, glasbeno, .. industrijo, ki med ljudmi vzbujajo poželenje.
S seksom se prodaja skoraj vse. Od avtomobilov do hrane. Ženske so seksualizirane kot predmeti, ki jih je treba uporabiti in izjemno perverzno vsebolj postaja dejstvo, da so seksualizirani vedno bolj tudi otroci. Poželenje spreminja bitja v stvari, v predmete, ki se uporabljajo za lastno zadovoljstvo in dobiček. To je zanesljiv temelj za trpljenje in bedo, ki se nikoli ne končata.

Četrti in peti smrtni greh sta zavist in požrešnost. Tudi to družba slavi in spodbuja. Zavist je oborožena sila za večanje dobička, saj nas spodbuja v tekmovanje z drugimi ne le v količini in kakovosti premoženja, temveč tudi v podobi – maski, ki jo projiciramo v Svet, da potrdimo svojo vrednost. Tako je požrešnost, prekomerno uživanje postalo znak uspeha in ima simbol pravice, v katero ne smemo dvomiti in je kritizirati. A past je, da s požrešnostjo ne le izkoriščamo, ampak smo izkoriščani tudi mi.

Zadnji dve razvadi jeza in lenoba prav tako vodita vodo na mlin plutokratov, saj sta tudi škodljivi za naše fizično in psihično zdravje. Spodbujajo nas, da gojimo jezo proti vsem, kar nam ne ustreza. Politika identitete uspeva na prepričanju, da smo upravičeno lahko jezni in užaljeni zaradi tega, kar drugi rečejo ali storijo. To je nasprotje negovanja razumevanja, spoštovanja, potrpežljivosti in zavedanja.
Celotna naša tehnologija temelji na spodbujanju lenobe, da si prihranimo delo, da se počutimo bolj varne in udobne izolirani in v zavetju svojega doma. Še bolj kot fizična lenoba, ki je v zadnjih letih skokovito narasla, je zaskrbljujoča intelektualna lenoba. To se kaže kot strupena lahkovernost ljudi, ki slepo sprejemajo vse, kar razglasi tehnokratska elita, ki nadzoruje, ima moč in vpliv na področjih politike, financ, zdravstva, izobraževanja,.. Tudi če gre to na račun izgube svobode ter osnovnih človekovih pravic, ob nezmožnosti prizadevanj za zaščito našega dostojanstva in suverenosti.

Rešitev?
Da se prebudimo iz kolektivnega transa, ki razjeda našo duhovno moč in namen, ter naredimo vse potrebno, da življenje uskladimo z nauki, ki spodbujajo pristno duhovnost. Poklicani smo, da pridobimo nazaj in zaščitimo naše zdravje, svobodo in modrost ter se zoperstavimo temnim silam, jih prepoznamo ter poimenujemo, saj jim razkritje in videnje odvzame njihovo moč. Proaktivno lahko gojimo nasprotja vseh zgoraj navedenih pasti. Pričnemo z negovanjem, v svojih dejanjih, govorjenju, mislih in tako spodbujamo vrline, ki bodo pomagale dvigniti našo zavest na višjo raven - ponižnost, dobrodelnost, čistost, hvaležnost, potrpežljivost, zmernost, marljivost.

Ponižnost odpre naše srce za lepoto drugih, narave in spoštovanja vseh oblik življenja. Zavedamo se, da se lahko učimo, rastemo in izboljšamo kakovost svoje zavesti s pristnimi napori, kar nas lahko osvobodi bedne ječe ponosa. Dobrodelnost in velikodušnost naravno zdravita nagnjenje k pohlepu.
Hvaležnost je čisto zlato, ki raztopi jedko zablodo želje po tem, kar imajo drugi in bedo primerjanja ter obsojanja. Z negovanjem hvaležnosti cenimo nešteto majhnih lepot, ki nas obdajajo in razvijamo sposobnost, da uživamo v neizmernem bogastvu, izobilju in potencialu našega življenja.
Potrpežljivost izhaja iz sočutja in razumevanja, raztapljanja jeze, frustracij, slabe volje ter prinaša mir in harmonijo v naš um in v naše odnose z drugimi.
Z vadbo zmernosti spoznamo, da uživanje zunanjih izkušenj nikoli ne prinese izpolnitve in ko se osvobodimo hrepenenja po vtisu in kopičenju, se zmernost v nas poraja naravno, brez truda. Nazadnje, marljivost je zunanja manifestacija povezovanja z našim duhovnim namenom. Ko se z izvajanjem vrlin ponovno povežemo z edinstvenim poslanstvom, smo naravno napolnjeni z navdušenjem in vitalnostjo.

Navdihnjeni smo, da po svojih močeh razkrijemo svoje potenciale, da lahko prispevamo svojo posebno melodijo k veliki pesmi prebujanja in zdravljenja, ki raste in poje v srcu človeštva.

Tukaj smo na Zemlji, da vsak na svoj edinstven način pomagamo osvoboditi človeško zavest prevar in zblod, zaradi katerih uničujemo ekosisteme, izkoriščamo živali in zlorabljamo drug drugega. Temne sile zatiranja sprevračajo pristne verske nauke ter poskušajo iz znanosti in tehnologije narediti novo religijo, ki ne ponuja nobenih etičnih smernic in jo je mogoče zlahka uporabiti za opravičevanje izkoriščanja šibkih s strani močnih in za centralizacijo moči v rokah peščice.

Čas je, da se ponovno povežemo z duhovno jasnostjo, ki sije v naših srcih ter postanemo del prebujanja človeške zavesti v dobrobit vseh. Noben trud, ki ga vložimo, ni zaman. Čeprav morda nimamo nadzora nad dejanji drugih in družbe same, imamo vedno nadzor nad kakovostjo naših odzivov na ta dejanja. To je resnično osvobajajoča in preobrazbena moč.

Pristna svoboda se namreč pojavi, ko prevzamemo odgovornost za kakovost svoje zavesti in naših odnosov.

In prav je, da smo dvomljivi in poskušamo videti ter spoznati, kaj se pravzaprav dogaja za lažnimi in zlaganimi fasadami, ki jih postavijo pred nas - pod pretvezo skrbi.

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8