BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Izdelki iz jute in košare iz Bangladeša

Bangladeš je od decembra 1971 dalje suverena država (po vojni za neodvisnost). Državo je po vojni pestilo močno zaostalo kmetijstvo ter slabo razvita industrija. Še danes sta riž in juta najpomembnejša kmetijska vira ter pomemben izvozni proizvod. Nekoč je država izvozila 40% in več svoje jute kot surova vlakna. Ker so želeli povečati dodano vrednost, izvažajo danes juto le še v predelani obliki.
Približno polovica delovno aktivnih prebivalcev je še vedno zaposlena v kmetijstvu. Da bi uresničili načrt, kako dodati vrednost juti, ki jo izvažajo, so ustanovili projekt za zaposlovanje žensk in oživeli tradicijo predelovanja jute.
The Jute Works ne ponuja ženskam le priložnosti za dohodek, ampak tudi možnost, da se dodatno izobražujejo, organizirajo in emancipirajo, saj so ženske v Bangladešu še vedno v svoji tradicionalni vlogi. In tako večino časa preživijo doma, odvisne od svojih moških, izključene iz javnega življenja ter mnoge z občutkom manjvrednosti.

The Jute Works vodi v novo spoštovanje in samospoštovanje žensk, kar je bilo pred to generacijo popolnoma nepredstavljivo.

EZA - pravična trgovina je njihov partner že od leta 1977: "Proizvodnja rokodelskih izdelkov je edini način, s katerim lahko ženske prekinejo določen načina življenja. To ustvarjalno dejanje pripada izključno njim in je individualni izraz njihove ženskosti, kulture in obstoja."

Glavne naloge The Jute Works organizacije so trženje izdelkov iz jute, terakote, papirje,… ustvarjanje zaposlitvenih možnosti za ženske, ozaveščanje, nudenje tečaja opismenjevanja, usposabljanja za nove proizvodne tehnike, razvoj izdelkov,.. V izogib nihanju povpraševanja po juta izdelkih, se odpirajo tudi alternativne možnosti zaslužka – reja malih živali, proizvodnja keramičnih izdelkov, pridelava zelenjave in sadja,..
Vsaka podnebna kriza in poplave močno prizadenejo kmetijstvo, zato Jute Works že desetletja financira tudi programe varstva okolja, pogozdovanje in trajnostno rabo naravnih in lokalnih surovin (juta, glina,..) ter močno spodbuja okolju prijazno proizvodnjo ter ročno delo.
Trenutno je v Jute Works 6000 članov. Od tega je 92% žensk. Moški delajo v večini na področju lončarstva. Skupno 212 zadrug. Delo je pot k neodvisnosti ter izboljšanju položaja v bengalski družbi, saj gre za tako ali drugače iz strani družbe prikrajšane ljudi – 30% jih je brez zemlje, 26% so pripadniki manjšin, 10% je regij z visoko migracijo, 8% je avtohtonega prebivalstva, 6% je telesno prizadetih in 4% je beguncev. Večina od njih izdeluje izdelke doma ali v skupnih delavnicah.

Košare najdete TUKAJ >> 

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8