BTC, Ljubljana, hala A- klet, tel.: 01 810 90 32 email: info@zelenatrgovina.si
PON - SOB od 10h do 18h 
Košarica (0 izdelkov)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Volnene deke Yumeko

Volna je eno najstarejših in najbolj znanih tekstilnih vlaken. Lastnosti volne so edinstvene, saj je volna ne le lep, temveč tudi naraven material z nešteto dobrimi lastnostmi. Načeloma proizvodnja volne malo vpliva na okolje. Toda pogoji, v katerih se gojijo živali, iz katerih izvira volna (ovce, alpake in jaki), niso vedno najbolj primerni. In tudi volna je včasih preveč očiščena, kar krati njene naravne lastnosti, oziroma je očiščena s kemikalijami, kar zopet povzroči kontra učinek, kot bi ga ob nakupu volne pričakovali.

Kako v nizozemskem podjetju Yumeko skrbijo za dobrobit živali?
1. Krma za ovce prihaja iz ekološke pridelave
2. Ovce imajo prost dostop do travnatih travnikov (Nizozemska, Avstrija, Švica)
3. Ne uporablja se gensko spremenjene živalske krme
4. Obstajajo stroga pravila za uporabo zdravil, ki so prilagojena posamezni živali in se uporabljajo le po potrebi ter ne v splošni ali preventivni rabi

Volna je GOTS certificirana, ker pomeni skrben nadzor ne le nad zgoraj omenjenimi pogoji, temveč tudi zahteve glede striženja ovac. Postopek striženja Mulesing, pri katerem živalim delno odstranijo kožo, je namreč izrecno prepovedan. Nekatere države tega nimajo v zakonodaji, zato volno pridobivajo le tam, kjer rejci upoštevajo tudi ta zakon.

PREDNOSTI VOLNE
- Diha: Volna je zelo zračna in odlično uravnava telesno temperaturo. Zagotavlja odlično zaščito pred mrazom v zimskih dneh. Vlakna volne so tudi naravno elastična in prožna, kar pomeni, da se naravno prilagajajo obliki vašega telesa.
- Izolacija : volna je dober izolator. Naravna struktura volnenega vlakna zagotavlja, da se voda ob stiku z volno ne absorbira takoj. Tako lahko absorbira do najmanj 30 % svoje suhe teže v vodi preden postane vlažna. Absorbirana vlaga se počasi sprošča v zrak (tj. počasi izhlapi).
- Absorbira vlago in zavira ogenj: Ker volna naravno absorbira vlago iz zraka, je dosti manj statična kot katerikoli drug material. Volna je tudi ognjevarna. Volnena vlakna prispevajo k varnosti, saj imajo naravno zaviralno lastnost pri stiku z ognjem. Torej ne potrebuje nobenih ognje varnih obdelav, ki so zdravju škodljive. Z njo lahko ogenj celo zadušimo.
- Naravni in trajnostni : izdelki iz volne ostanejo lepi dolgo časa in so zato zelo trajnostni. Obstaja veliko različnih vrst ovac in posledično veliko vrst volne, od katerih ima vsaka svoje posebne značilnosti. Ravno raznolikost volne poskrbi tudi za raznolikost barv. Volne namreč ni potrebno barvati (kar zopet pomeni bolj zdrav in naraven izdelek), saj same ovce poskrbijo za pestro paleto toplih odtenkov od bele, natur, beige, rjave do temno sive in skoraj črne.

PROIZVODNJA VOLNE
Ovce v povprečju strižejo enkrat letno. Nato se volna opere z vodo, in to brez mila. Na ta način izdelek zadrži naravni volneni vosek (lanolin). Volno nato počešejo in razpletejo: ta postopek se imenuje "mikanje". Rezultat je grobi flis, ki se pri podjetju Yumeko uporablja tudi kot polnilo za odeje. Ta flis se lahko tudi sprede v prejo. Predeno prejo potem pletejo in tkejo v različnih vzorcih in debelinah.

Čudovite volnene deke najdete >> volnene deke 

 
Pomoč pri nakupu
info@zelenatrgovina.si
 
Obročno plačevanje
z Diners / NLB kartico
 
Garancija
na zadovoljstvo

8